Topolánek prý už ví: Vláda s ČSSD zřejmě nebude | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Topolánek prý už ví: Vláda s ČSSD zřejmě nebude

Mirek Topolánek se prý s ČSSD na vládě nedohodne.
Mirek Topolánek se prý s ČSSD na vládě nedohodne.

PRAHA – Premiér Mirek Topolánek po včerejší schůzce s prezidentem Václavem Klausem oznámil, že mu příští týden předloží jména ministrů ve své vládě. Zatím ale prý nemá ani jedno!


„Nic dohodnuté nemá. Od lidovců a sociálních demokratů teď chce, aby mu řekli návrhy na jména svých ministrů ve vládě. Chce je tak přitlačit ke zdi, aby pak nemohli z účasti ve vládě jen tak vycouvat,“ řekl deníku Aha! zdroj z vedení ODS.

Proč ale premiér ještě v neděli tvrdil, že by ČSSD měla být v opozici, a teď ji najednou chce ve vládě? „Měl domluveno, že několik poslanců ČSSD jeho vládu podpoří. Ti chtěli vystoupit proti Paroubkovi. Ten se o tom ale dozvěděl a revoltu zatrhl. Topolánkovi zbyly oči pro pláč. Přitom ho všichni přesvědčovali, ať se na to nespoléhá,“ uvádí zdroj deníku Aha!

I když Topolánek s ostatními stranami vyjednává a chce po nich jména ministrů, je prý už částečně smířen, že k dohodě nedojde. „Společná vláda nebude. S Paroubkem se prostě nedohodneme,“ nechal se slyšet podle jednoho z poslanců ODS Topolánek. Tomu by napovídal i program vlády, který včera ODS předložila ČSSD, lidovcům a zeleným. Je v něm totiž řada bodů, se kterými ČSSD nikdy nebude souhlasit. ODS chce zavést například rovnou daň, poplatky u lékaře, snížit porodné nebo zrušit pastelkovné. ODS program pojmenovala podle slavného filmu Sedm statečných reforem pro budoucnost. Strany svoje připomínky zaškrtají do pátku, v pondělí o něm budou znovu jednat.

Jisté je jedno. Topolánek přinese Klausovi seznam ministrů své vlády bez ohledu na to, jestli by pro ni získal důvěru. A pokud by ani jeho druhá vláda důvěru poslanců nezískala, spoléhá ODS na jediné – že bude na post předsedy Sněmovny rezignovat sociální demokrat Miloslav Vlček, který to dopředu slíbil, a pak se budou politici týdny a týdny dohadovat na novém. Právě předseda Sněmovny totiž při třetím pokusu o sestavení vlády navrhuje prezidentovi jméno nového premiéra. Než by k tomu došlo, může uplynout opravdu dlouhá doba. A navíc je zde i šance, že šéfem Sněmovny bude někdo z ODS, a ten by pak mohl doporučit někoho z vlastních řad.

Prezident navíc nemusí premiéra, kterého při třetí volbě navrhuje šéf Sněmovny, vůbec jmenovat, nebo případný premiér nemusí pro svoji vládu získat důvěru. To vše nahrává současné vládě. Ta by totiž v tom případě mohla úřadovat ještě několik dalších měsíců i bez důvěry ve Sněmovně. A především o to mnoha současným ministrům jde – chtějí se totiž udržet na teplém a dobře placeném místečku co nejdéle...


Autor: (pol)
Foto: Archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.