Na výstavě u chobotnic: Tady jsou sochy pro ryby, kraby a korály! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Na výstavě u chobotnic: Tady jsou sochy pro ryby, kraby a korály!

Tlusťoch u televizoru. Taylor jako by chtěl v moři utopit i lidské neřesti…
Tlusťoch u televizoru. Taylor jako by chtěl v moři utopit i lidské neřesti… (Profimedia.cz)

 Umělci bývají svérázní a trošičku ujetí. Kdo jiný by také udělal podobnou potrhlost jako anglický sochař Jason de Claires Taylor (38)? Všechny své sochy naházel do moře! Ale ne, není úplný cvok. Jeho podmořské instalace mají přitáhnout pozornost turistů, dát životu na dně oceánu nový rozměr.

U mexického Cancúnu, na čarokrásném pobřeží Isla Mujeres vytváří už třetím rokem ohromující galerii devět metrů pod hladinou. Minulý týden spustil na dno poslední sochy, modely domů i betonové auto – volkswagena brouka.

Je pozoruhodné, že ambiciózní projekt pod vodou je uzpůsoben i potřebám rybek, korýšů, chobotnic a jiné havěti. Umělec vytváří schránky, dělá např. domy duté, aby tam našli obydlí krevetky, langusty či mořští koníci. „Snažím se odvést pozornost od blízkých korálových atolů, které houfně napadají turisté a ničí celá tamní vegetační pole. Tohle by je mělo zaujmout víc,“ slibuje si Taylor od rozsáhlé »výstavy« další význam.

Jeho muzeum se jmenuje Zahrada chobotnic a rozkládá se na ploše 400 m2 (dohromady váží skulptury180 tun). Taylor má za sebou podobných projektů více. Jeho sochy najdete u ostrova Grenada v Malých Antilách nebo v jedné z řek ve Velké Británii (Canterbury).

Sochy už ožívají...

Sochy pod vodu dostal Taylor z 50tunového jeřábu. „Jsou vytvořené z mořského cementu a speciálního skelného vlákna. Obrůstají řasami, korály a žijí už svým vlastním životem,“ tvrdí britský sochař. Splynuly s prostředím a už je viděly statisíce turistů. „Je to nová podmořská civilizace.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.