Není med jako med! Jak poznat kvalitu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Není med jako med! Jak poznat kvalitu?

Není med jako med
Není med jako med (Profimedia.cz, ČTK David Veis)

Medová koupel, čaj s medem nebo oblíbený chleba s máslem a medem. Kdo by nemiloval nejznámější včelí produkt, ať už pro jeho chuť nebo účinky? A český je extra kvalitní. Není proto divu, že se za drahé peníze vyváží a u nás v obchodech prodává dovozový z Číny nebo pančovaný – nastavovaný cukrem, kukuřičným či rýžovým sirupem a často přibarvovaný.

 

Jen za poslední dva měsíce odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce 18 značek falšovaných medů. Jak poznat kvalitní med?

Než med koupíte

Nespoléhejte se na etiketu, i u dováženého se objevuje označení »český«!

Pokud je moc levný, raději ho nechte v regále.

Nekvalitní med můžete odhalit i pouhým okem. Má totiž vyšší obsah vody, takže pokud zavřenou sklenici nakloníte, kvalitní se nepřelévá příliš rychle – pomalu se táhne.

Nejdražším z medů je medovicový, dříve se mu říkalo lesní. Kategorii »med lesní« však český zákon zakázal. Pokud na něj v obchodě narazíte, vyhněte se mu.

Většinu sklenic s označením »med« tvoří směsi ze zahraničí. Nejlepší je proto si vybrat si seriózního včelaře, med u něj ochutnat a pak kupovat.

Kvalitní nabízejí i např. specializované včelařské prodejny nebo Český svaz včelařů.

Nebojte se ztuhlého medu

Češi jsou zvyklí, že med musí být tekutý. Krystalizace medu je ale úplně přirozená a neškodná. Naopak je známkou toho, že je kvalitní!

Jak rychle medy tuhnou, záleží na jejich druhu. Např. akátový (poznáte ho tak, že je velmi světlý, má lehounký nádech do zelené barvy a typicky voní) vydrží tekutý téměř celý rok, zatímco med řepkový krystalizuje po dvou týdnech.

Pokud vám med ztuhl, nezoufejte. Stačí, když ponoříte sklenici do vodní lázně a zahříváte do maximálně 45 °C (co vydrží ruka). Pozor si ale dejte na přehřátí medu, protože jinak ztratí důležité a zdraví prospěšné složky.

Víte, že...

...proti viróze zaručeně pomůže směs lžíce čerstvého křenu, lžíce cibule, 5 lžiček medu a 5 lžic vody?

...pro relaxaci a zjemnění pokožky není nic lepšího než medová koupel z šálku medua dvou litrů plnotučného mléka?

...opravdový medový balzám na rty si lze vyrobit smícháním 10 g včelího vosku, 30 ml jojobového oleje a lžičky medu?

Přečtěte si
zadnice
17. 8. 2012 • 15:45

Jak příznačné pro naší "demokracii"!!! Odvážlivce potrestat, zlodějům nechat volnou ruku. No a protože se jedná o tzv. "menšinu" a všichni víme o jakou, tak se nesmí otevřít ani diskuze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.