Odvážlivec zveřejňuje na internetu fotky zlodějů: Takhle vás oberou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Odvážlivec zveřejňuje na internetu fotky zlodějů: Takhle vás oberou!

30. června - Žena se chystá okrást starší cestující. Mladík zlodějku jistí.
30. června - Žena se chystá okrást starší cestující. Mladík zlodějku jistí. (Facebook)

Kapsáři v akci! Obrovský poprask vzbudil v Brně fotograf, který fotí zloděje ve frekventovaném podchodu u tamního vlakového nádraží a jejich fotky vystavuje na internetu. Je na nich do detailu vidět, kdo a jak přesně vás okrade. Stačí jen pár vteřin nepozornosti. Okradení lidé jsou z nápadu nadšeni, úřady ale vyhrožují paragrafy a pokutami!

Tajemného mstitele s foťákem rozčílila nečinnost policie a rozhodl se vzít věci do svých rukou. „V podchodu na nádraží se krade. Už mě to štve. Policie nemá usvědčující fotky, aby je mohla potrestat. Vždy, když čekám na šalinu, tak koukám na schody a fotím je,“ píše na Facebooku zakladatel kapsářské nástěnky »Fotky zlodějů z podchodu na nádraží v Brně«. Věří, že tak nasbírá dostatek důkazů a policie začne jednat. Jenže!

Policie nadšenci ani okradeným moc šanci nedává. „Kapesní krádeže jsou těžce dokazatelné. My můžeme mít představu o tom, kteří lidé se toho dopouštějí, ale musíme zloděje chytit při činu,“ popsala mluvčí brněnské policie Andrea Straková. Alespoň lidé, kteří podchodem procházejí, vědí, na koho si dát pozor a jaké jsou nejčastější triky zlodějíčků. Podívejte se sami...

Tváře zlodějů vám nemůžeme ukázat: Úřady tyhle lapky chrání!

Místo zlodějů jsou teď v nebezpečí paradoxně lidé, kteří fotkami na nenechavce upozorňují. Může po nich totiž jít Úřad na ochranu osobních údajů! „Nikdo není oprávněn rozhodovat o tom, kdo je například zloděj nebo dlužník. To je práce policie a soudů. Foto domnělého zloděje by tedy vždy mělo být předáno policii, ne takto zveřejněno,“ vysvětlila mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Varovala také před postihem, který autorovi fotek může hrozit. „Pokud si na něj někdo bude na našem úřadě stěžovat a my se tím budeme zabývat, hrozí pokuta,“ dodala Štěpánková. Výši sankce ale upřesnit nechtěla. Za podobnou akci přitom pokuta  padla letos v dubnu. Majitel obchodu s elektrokoly vystavil na internetu fotky zloděje, který mu vzal kolo za 50 tisíc. Dostal pokutu pět tisíc korun a musí zaplatit správní poplatek tisíc korun.

Co říkají okradení?

„Když jsem v podchodu při chůzi do schodů zjistila, že se mi někdo hrabe v kabelce, otočila jsem se. Začala jsem křičet. Dvě ženy na mě vyjely, co si myslím. Pod schody stálo několik jejich »příbuzných«.“ Tereza Bílková

„Taktéž mě tam okradli, a když jsem si to nenechala líbit, dostala jsem ještě pár ran. Výsledek? Šití a lehký otřes mozku! Na policii mi řekli, že víceméně s tím nemůžou nic udělat.“ Niky Svobodová

Máte podobné foto? Pošlete ho na aha@ahaonline.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.