Varování turistům v Chorvatsku: Voda skrývá nebezpečí! V Jadranu je žralok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Varování turistům v Chorvatsku: Voda skrývá nebezpečí! V Jadranu je žralok!

Dravý predátor je schopen napadnout plavce.
Dravý predátor je schopen napadnout plavce. (Profimedia.cz)

Pobřeží Jadranu zaplavují v létě statisíce turistů, z velké části i českých, ale stačil jediný nezvaný host – a turistický ruch je v ohrožení. U chorvatských břehů byl totiž spatřen žralok! Obávaný predátor oceánů si prý v klidu plaval kolem zakotvených rybářských bárek. A místní se bojí, aby nezaútočil na lidi!

U břehů Chorvatska došlo za posledních 70 let jen k pěti útokům žraloka na člověka. Většinou se to stalo právě v období prázdnin, kdy se ke břehům stahují tuňáci a žraloci vyrážejí za potravou. Zmíněný kus viděli obyvatelé vesnice Žuljana na poloostrově Pelješac na samém jihu Chorvatska. Žralok prý měřil dva metry.

Odborníci se snaží potvrdit, zda šlo skutečně o lidem nebezpečného žraloka mako, jak tvrdili někteří vesničané. Úřady nechtějí nebezpečí podcenit, ale současně varují před bezdůvodnou panikou, která by vylidnila chorvatské pláže.

Vedle žraločí hrozby trápí turistická letoviska především oheň. Rozsáhlé požáry na Kanárských ostrovech se konečně daří dostat pod kontrolu. Na ostrově La Gomera přesto lehlo popelem 4000 hektarů lesa. Hoří i u chorvatských měst Komin a Vodice, u španělského Alicante a na jihu Kypru. Tam žene vítr plameny k obci Skarina, která byla z preventivních důvodů evakuována. Požár údajně založil palič, který už byl zadržen.

Pokud se chystáte do některé z uvedených oblastí, je lépe si předem ověřit situaci a zda nebylo území dočasně uzavřeno nebo zde neprobíhá evakuace obyvatelstva.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.