V Česku se ve velkém ztrácí česnek: Mizí ze zahrad i z polí! František Habarta: Zloději mi ukradli 80 kg česneku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

V Česku se ve velkém ztrácí česnek: Mizí ze zahrad i z polí! František Habarta: Zloději mi ukradli 80 kg česneku!

František Habarta s jediným česnekem, který mu lupiči na zahradě nechali.
František Habarta s jediným česnekem, který mu lupiči na zahradě nechali. (pro Aha! – Jan Čada, foto Aha! – Martin Pekárek)

Pořádně hořkou příchuť měly osmdesátiny Františka Habarty z Kunovic. Když přišel v den svých kulatých narozenin jako každé ráno do zahrady za domem, zůstal jako opařený. Na políčko mu vnikli zloději a ukradli veškerý česnek, který se právě chystal s rodinou sklízet. Podle policie přitom nejde o první letošní případ! Kilo se na tržištích totiž prodává i za 240 Kč, panu Františkovi tak vznikla škoda za téměř 20 tisíc Kč!

„Dohromady přes osmdesát kilo toho nejlepšího česneku. Člověk se s tím piplá od zimy, kdy ho do nakypřené půdy vysadí, pak jej celé jaro okopáváte, zaléváte, ošetřujete, bráníte před plevelem, a když máte sklízet, zůstanou oči pro pláč. Kdybych mohl, vzal bych snad na zloděje vidle,“ říká se smutkem v hlase pilný zemědělec.

„Darebáci se určitě v noci hodně zapotili, pro dva silné chlapy to musela být práce nejméně na hodinu, jako výsměch mi nechali jeden jediný česnek,“ zlobí se ještě teď chlapík široko daleko známý svými skvělými výpěstky.

„Zloději řádili v regionu už počtvrté během pár dnů,“ krčí rameny mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental s tím, že v případě dopadení hrozí za krádež až dvouletý trest.

„Nemyslím si, že by je chytili,“ smutní pěstitel. Přitom je česnek rodinnou pochoutkou, denně voní u Habartů, nejlepší je prý rozmačkaný se sýrem a čerstvým chlebem.

„Víte, člověku to opravdu přijde líto. Myslím, že náš česnek má třeba na rozdíl od dovozu z Číny i jiných zemí podstatně více silic, je daleko zdravější, silnější, účinnější ve všech směrech, léčíme jím všechny nemoci. Kilo se teď prodává na tržištích i za více než dvě stovky,“ vysvětluje důvod krádeže Habarta.

Proč je ho málo?

V polovině 90. let bylo českého česneku dost, ale nikdo o něj nestál. Lidé ho chtěli kupovat za stejné peníze jako dovozový čínský, prodávaný pod cenou. Přestal se proto pěstovat.

Jak je v obchodě poznáte?

Český česnek od dovozového poznáte velmi těžko, někdy i na farmářských tržištích vydávají prodejci dovozový za český. Neliší se totiž vzhledem, ale obsahem silic, které jsou nositeli léčebných účinků. Čím se řídit?

Česnek český versus dovozový: Který je lepší?

 „Jednoznačně dávejte přednost českému česneku. Zatímco v případě čínského musíte dát do jídla dva velké stroužky, aby byl vůbec cítit, toho českého díky výraznému aromatu stačí třeba jen jeden malý,“ vysvětlil šéfkuchař pražské restaurace 7 Tacos Steak & Grill Hynek Šír. „Pokud pak toto množství převedete na cenu, pořád se vám koupě dražšího českého česneku vyplatí,“ dodal

Čínský česnek

Prodává se klidně i plesnivý a naklíčený má méně výraznou vůni.

V chuti je cítit pouze štiplavost, bez charakteristického »ocasu«.

Je obvykle vysušený.

Český česnek

Palice jsou pevné a šťavnaté.

Má silnou vůni.

Aroma je hodně silné, pálivéa patřičně ostré.

Víte, že...

...česnek působí jako velmi účinné antibiotikum, které ničí většinu mikroorganismů?

...snižuje hladinu tuků v krvi a působí proti arterioskleróze?

...snižuje krevní tlak?

...posiluje obranyschopnost organismu?

...česnek máte uchovávat na chladném, temném a relativně suchém místě?

...oloupaný česnek můžete zmrazit, sušit nebo zpracovat na česnekovou sůl?

...do polévek se má přidávat až na konci vaření, aby neztratil aroma?



Přečtěte si
hufnagll
25. 7. 2013 • 16:07

A jsme u toho,kdyby soukromí farmáři nešponovali ceny česneku až na 240 kč za kilo nic by se nekradlo.To samé z barevnými kovy.Nebo meruňky,na Moravě se dají sehnat do 30kč za kilo ale český vychcánkové to střílí i za 80 kč

bobina
12. 7. 2012 • 07:28

zem zlodějů,násilníků a korupce,zem,kde vládnou zloději! Chudák chlap,docela ho chápu co se v něm odehrávalo. Tady se vyplatí nežli pracovat,tak raději krást,protože poldové se takovými čudlami nemají čas zaobírat a ani se nesnaží,za takového zlodějíčka povýšení nebo víc prachů nehrozí!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.