Miroslava Dlouhá: Hrnec jsem vrátila, ale platit musím dál! Reklamovat zboží z prodejních akcí se nedaří! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Miroslava Dlouhá: Hrnec jsem vrátila, ale platit musím dál! Reklamovat zboží z prodejních akcí se nedaří!

Miroslava Dlouhá ukazuje dopisy, které firmě posílá. Vždy se jí vrátí…
Miroslava Dlouhá ukazuje dopisy, které firmě posílá. Vždy se jí vrátí… (Aha! – Karel Kopáč)

Miroslava Dlouhá (78) z Rudné u Prahy zná prodejní akce jako své boty, nakupuje ale výjimečně. Bere je spíš jako zpestření života důchodce, výlet na zajímavá místa s příležitostí poklábosit si. Přesto i ona v lednu naletěla, když vyrazila na akci s firmou Homecook…

V lednu rychlovarný hrnec, malou pračku a příbory za 15 000 Kč koupila. „Chovali se slušně, žádné sprosté nadávky ani křik, co jsem zažila u jiných,“ říká paní Dlouhá.

Problémy na sebe ale stejně nenechaly čekat. To když se rozhodla, že kupní smlouvu zruší a zboží vrátí. „Po telefonu jsem na ně musela začít křičet, aby na mě nebyli hrubí. Ani nevím, kdy jsem naposledy na někoho křičela,“ vypráví a pokračuje: „Nechtěli, abychom jim zboží osobně zavezli, museli jsme to poslat poštou. Jenže balík si napoprvé nepřevzali. Až napodruhé. A odstoupení od smlouvy se nám vracelo zpátky. Peníze i zboží si nechali.“

Do sídla firmy dokonce Miroslava Dlouhá vyrazila, tam se dozvěděla, že na adrese už Homecook nesídlí, ale lidí že je tam hledá dost. „A telefon už nezvedají. Splátky na zboží, které si firma vzala zpátky, musím platit dál. Měli dát vědět bance, že jsme od smlouvy odstoupili, a splátky by se zastavily. Ale neudělali to. Já s tím teď už nemůžu nic udělat, když platit nebudu, budou to po mně vymáhat. Nevím, co mám dělat,“ smutně dodává Miroslava.

Zneužívají i obchodníky

Společnost Homecook, která jen od loňska dostala od České obchodní inspekce tři pravomocné pokuty v celkové výši 135 000 Kč (Aha! informovalo), nelíčí pasti jen na důchodce. Trestní oznámení na ni podala např. firma Home&Cook, která prodává značkové kuchyňské pomůcky. Kvůli záměně jmen se na ni nespokojení lidé obracejí jako na podvodníky.

„Od začátku roku tu bylo alespoň patnáct lidí, kteří chtěli reklamovat zboží, které na těch »předváděčkách« koupili. My s nimi ale nemáme nic společného,“ řekla nám vedoucí jedné z několika jejich pražských prodejen.

Aha! radí: Chcete, aby »předváděčkám« odzvonilo?

Odborníci, inspektoři i psychologové radí: na předváděcí akce prostě přestaňte chodit. Až dojdou prodejcům zákazníci, nebude už důvod pro jejich šílené praktiky. Můžete ale pomoci i aktivněji!

Česká obchodní inspekce přijímá pozvánky na předváděcí akce, které vám přistanou ve schránce. „Pozvánku před datem konání akce můžete přinést nebo poslat ČOI. Adresy poboček najdete na www.coi.cz. Její pracovníci ověří, zda prodávající postupují v souladu se zákonem,“ řekla Aha! Miloslava Fléglová z inspekce.

Jak pracovníci případné nekalé praktiky ověřují? Na základě pozvánky se sami zúčastní »předváděčky« a pečlivě zaznamenají veškeré prohřešky, které nezůstanou bez povšimnutí. Firmy, které se přiživují na bezbranných, za ně dostávají pokuty v řádu desetitisíců korun!

Přečtěte si
pelagie
20. 6. 2012 • 11:02

ano souhlasím , je to tak ....někteří důchodcijsou nenažraní a koukají kde by dostali něco zadara a proto dobře jim tak, když jsou hloupí, tak ať je natáhnou .....

budox
19. 6. 2012 • 13:24

už 20 let se v tv a novinách omílá, důchodci nechoďte na podobné akce, ale je to těžké kde jinde by dostali guláš a kafe zdarma. Někdo to holt zaplatit musí, co je na tom nepochopitelné?

zelena.karkulka
18. 6. 2012 • 18:21

si nakoupila věci,užívala je,pak je chtěla vrátit nebo jak???

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.