Zemřela herečka Jaroslava Adamová | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřela herečka Jaroslava Adamová

Jaroslava Adamová
Jaroslava Adamová (Aha! – Marek Pátek )

Ve věku 87 let zemřela v sobotu ráno herečka a dabérka Jaroslava Adamová. Držitelka ceny Thálie nebo Františka Filipovského za dabing dožila svůj život v léčebně dlouhodobě nemocných. O její smrti informovali pozůstalí.

Naposledy si Adamová zahrála ve filmu Líbáš jako Bůh Marie Poledňákové, pak ale přišly zdravotní problémy. V roce 2010 prodělala zlomeninu nohy v krčku a následně podstoupila totální endoprotézu. Svůj život dožila v léčebně dlouhodobě nemocných na Praze 6.

Adamová na sebe výrazně upozornila celou řadou charakterních rolí především v divadle. Ve filmu tolik příležitostí nedostala.

Po absolvování konzervatoře v roce 1946 nastoupila do vinohradského divadla, poté vystřídala několik pražských scén, od roku 1956 působila v Divadle ABC, respektive Městských divadlech pražských, kde se stala vedle Václava Vosky, Ireny Kačírkové a dalších na dlouhá léta hvězdou souboru. Zásadní vliv na její formování měl režisér Jiří Frejka a Jan Werich.

Všímala si jí i televize - hrála třeba i ve snímku Společnice (2000), kde měla za partnerku Tatianu Vilhelmovou. Adamová vystupovala v rozhlase, ve filmech dabovala například Jeanne Moreauovou, Sophii Lorenovou nebo Annu Magnaniovou.

Adamová získala Cenu Františka Filipovského za celoživotní působení v dabingu, za celoživotní herecké mistrovství obdržela v roce 1996 cenu Thálie. Prezidentem byla v roce 2001 vyznamenána medailí Za zásluhy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.