Sebevrah ručkoval po drátech vysokého napětí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Sebevrah ručkoval po drátech vysokého napětí!

LÍNĚ – O život sebevraha (26), který vylezl na vrchol stožáru vysokého napětí, bojovali v noci z pondělka na úterý záchranáři u rybníka Okružinka v Líních na Plzeňsku.


Do akce se zapojili hasiči, psycholožka, vojenský vrtulník, policie i zdravotníci. Drama trvalo více než dvě hodiny.

„Ten chlap byl kaskadér. Dělal tam psí kusy. Něco takového jsem ještě neviděl,“ řekl Aha! jeden ze záchranářů.
Bylo pondělí krátce před 22. hodinou… Mezi prvními vyrazili na místo hasiči z Nýřan. Zoufalec balancoval asi dva metry pod dráty, kterými v tom okamžiku probíhal proud o napětí více než 20 000 voltů. „Nechte mě, skočím,“ křičel odhodlaně pod nočním nebem ze země sotva viditelný mladík. První krok k jeho záchraně udělal pracovník Českých energetických závodů. Ve 22.08 h vypnul přívod elektřiny. Hasiči mezitím pod sloup natáhli seskokovou matraci. Krátce poté vyjel do výšky v koši autožebříku policejní vyjednávač. Na místo dorazili i hasiči ze stanice Košutka a hasiči–lezci.

Vyjednávač v koši se snažil se sebevrahem navázat kontakt. Byl od něj vzdálený asi dva metry. „Proč tu jste, co se stalo? Můžeme si o tom popovídat, chcete?“ snažil se skokana zaujmout a odvést jeho pozornost od hloubky pod nimi. Nad sloupem se vznášel vrtulník záchranky. Záchranáři se snažili muže jistit ze všech stran. To ale mladíka opět rozrušilo. „Ať odletí! Nebo skočím!“ rozkazoval. Vrtulník se poslušně vrátil na letiště do Líní. „Muž se záchranáři komunikoval pomocí mobilního telefonu do doby, než se mu vybila baterie,“ dodal mluvčí hasičů František Vaško.

Po 23. hodině měl sebevrah debatování s policistou dost. „Začal se rozčilovat a kymácet na stožáru. Chtěl vyjednávat s psycholožkou hasičů,“ líčil mluvčí gradující drama. Odbornice na lidskou duši se v koši přiblížila ke skokanovi na jeden metr. Snažila se najít při rozhovoru pevný bod v jeho životě, který by mu mohl vrátit chuť do života. „Nic nemá smysl. Život se mi zhroutil,“ trval mladík na svém. Pak svitla naděje, když po sloupu slezl o kousek níže. Po chvíli ale šplhal opět na vrchol a psycholožka se vrátila na zem. „Pár minut před půlnocí muž dokonce po drátech přeručkoval na vzdálenost asi 20 metrů od stožáru. Velitel zásahu uvedl do pohotovosti vrtulník na letišti a rozhodl, že se k muži vydá lezec po drátech a další hasiči v koši autožebříku,“ popsal mluvčí hasičů František Vaško konec hromadné akce. Po půlnoci záchranáři muže stáhli do koše, dopravili ho na zem a předali zdravotníkům.


Autor: Saša Vetkovská

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.