Střílel kuší na zloděje a čeká ho trest: Jak chránit majetek, aby vás nezavřeli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Střílel kuší na zloděje a čeká ho trest: Jak chránit majetek, aby vás nezavřeli!

Než na zloděje použijete zbraň, rozmyslete si vážnost situace.
Než na zloděje použijete zbraň, rozmyslete si vážnost situace. (Profimedia.cz, ara)

Bránil jen svůj majetek, teď čeká trest! Majitel fitcentra Jaromír Šebesta (39) z Chotěbuzi na Karvinsku, který na konci dubna postřelil na svém pozemku kuší údajného zloděje (†39), poprvé promluvil o osudné noci. Přiznal, že kvůli nervům ani nevěděl, co dělá.

Postřelený v nemocnici zemřel a Šebesta se teď obává trestu, který by mohl být až 16 let vězení. Do podobné situace se ale může dostat každý z nás. Stovky vykradených bytů, aut a chat jsou pro policisty denním chlebem. Jenže co dělat, když objevíte doma zloděje? Kdy a jak může člověk zasáhnout? Kdy jde o nepřiměřenou obranu?

Jaromír Šebesta: Poprvé promluvil o střelbě!

Šebesta na konci dubna přistihl u svého domu čtyři Romy, kteří šli údajně krást. „Nervy pracovaly tak, že jsem ani nevěděl, co dělám,“ popsal Šebesta, který podle svých slov vystřelil z kuše směrem k autu domnělých lapků. Člověka prý ale trefit nechtěl, přestože měl obrovský strach.

„Je mi líto, že jsem střelil člověka do hlavy, když to bylo nechtěné. Ale cítím se nevinný,“ vysvětloval svůj čin pro TV Nova. Po výstřelu prý běžel do domu, aby se před útočníky schoval. Jaroslav Šebesta teď čeká na rekonstrukci činu. Kdyby byl usvědčen z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti, hrozilo by mu až 16 let vězení.

Na rady, jak jednat při setkání se zlodějem či lupičem, jsme se zeptali renomovaného pražského právníka Jana Černého.

➤ Jak mám reagovat, pokud vidím, že se mi někdo v noci dobývá domů přes zavřenou branku, nebo, nedej bože, přímo do domovních dveří?

„V tomto případě bych doporučoval okamžitě volat policii a křičet či jinak se snažit upoutat pozornost okolí. Pokud nebydlíte někde na samotě, kde široko daleko nic není, nemá použití zbraně zákonné opodstatnění.“

➤ A co případ, kdy jsem sama žena třeba na chatě v lese či někde jinde daleko od lidí?

„To je úplně jiná situace. Tady už bych použití zbraně považoval za nutnou obranu, protože ta žena může cítit odůvodněný strach o svůj život či zdraví.“

➤ Někteří lidé se setkali s tím, že zloděje načapali přímo ve svém bytě. Třeba spali a on je překvapil? Co pak?

„Zase musíme vycházet dle okolností. Jestliže v ložnici spí 120kilový chlap a zloděj proti němu nejde se zbraní, pak rozhodně nedoporučuji vzít zbraň a zloděje zastřelit. To by přiměřená obrana rozhodně nebyla. Naopak – pokud v ložnici spí samotná žena a někdo by se jí dobýval do ložnice, tam už je razantní obrana nutná.“

➤ A kdyby ten zloděj v mém bytě vytáhl nůž a chystal se zaútočit?

„Tady už nemluvíme o subjektivní hrozbě, ale o jasném útoku a je tedy možné se přiměřeně bránit. Tedy i použít zbraň. Pokud pachatel naruší zejména naši domovní svobodu, musí počítat s nebezpečím obrany.“

➤ Existuje nějaká obecná rada, jak postupovat, aby se nestalo, že z oběti bude nakonec viník?

„Obecně bych čtenářům doporučil, aby nereagovali předčasně. Aby se v co největší míře snažili ověřit si, o co jde. Ve své praxi už jsem se setkal i s tím, že milý chtěl překvapit svou dívku, nečekaně se jí vplížil do bytu – a tragédie byla málem na světě.“

Trest za obranu!

Útočníka zastřelil, dostal 5 let

V roce 1994 byl na ulici přepaden pěti útočníky Miroslav Chvojka se svou ženou Janou. Brutálnímu útoku přesily se bránil svou zbraní a jednoho útočníka zastřelil. Útočníky soudce osvobodil a pana Chvojku poslal na pět let do kriminálu.

Postřelil lupiče, platí 2800 Kč měsíčně

V roce 1996 Oldřich Svoboda (na snímku) z Brna přistihl v garáži zloděje, který se chystal ujet s jeho autem. Muž za ujíždějícím autem vypálil dvě rány, z nichž jedna zloděje zasáhla. Ten zranění přežil s trvalými následky. Soud odsoudil zloděje k podmínce a Svobodu k měsíčním splátkám 2800 Kč, které musí zloději platit do konce života.

Použil samostříl, roky ho soudili

V roce 2004 tehdy sedmasedmdesátiletý důchodce Oldřich Doskočil z Plzně na své chatě postřelil samostřílem do stehna jednoho ze zlodějů, kteří mu několikrát do roka chatu vykrádali. Soudy se táhly několik let, než se soudce rozhodl vzhledem k jeho vysokému věku mu trest neudělit.

Jde to i jinak...

Američané považují právo ochrany osob a majetku za svaté. Typickým příkladem je příběh Američanky Sarah Dawn McKinleyové (18). Když se do jejího domu dobývali dva zloději, zavolala na tísňovou linku a zeptala se operátorky, zda je v pořádku zabít lupiče, když vleze do dveří. „Udělejte cokoliv, abyste ochránila sebe a své dítě,“ znělo ve sluchátku. Sarah poslechla, stiskla spoušť a násilníka zastřelila. V USA se okamžitě stala hrdinkou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.