Radko Tobičík: Konec milionáře! Místo prosperující cestovky, zámku a velkých peněz mu zbyly nadosmrti dluhy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Radko Tobičík: Konec milionáře! Místo prosperující cestovky, zámku a velkých peněz mu zbyly nadosmrti dluhy!

Astrolog Radko Tobičík poskytuje své služby v kosmetickém salonu Eolion.
Astrolog Radko Tobičík poskytuje své služby v kosmetickém salonu Eolion. (Aha! – Martin Pekárek)

Po roce 1989 vlastnil jednu z prvních cestovních kanceláří v republice a během krátké doby vydělával desítky milionů. JUDr. Radko Tobičík (61) se na několik let zabydlel ve světě boháčů, vlastnil dva luxusní koráby Rolls Royce, koupil si zámek u Mladé Boleslavi.

 

Pak však následoval rychlý sešup a bývalý pracháč dnes dluží přes 30 milionů. V konkurzu přišel o veškerý majetek a se psem a kočkou žije v podnájmu v domě u lesa. Zabývá se astrologií, píše knihy a na své samotě se redaktorům Nedělního Aha! svěřil i se svým poutavým příběhem.

Z tlumočníka milionářem

Před revolucí pracoval JUDr. Radko Tobičík jako tajemník FAMU, ale jelikož se jednalo o nomenklaturní funkci a on byl nestraník, musel se zákonitě poohlédnout po jiné činnosti. Mazaným tahem se mu podařilo získat povolení k práci na »volné noze« a začal se živit jako tlumočník a průvodce.

„Ovládám devět jazyků, ale na úřadech jsem přiznal pouze ty, kterými mluvili občané západních států. Tak se stalo, že i v dobách nejhlubšího socialismu jsem žil v jakémsi skleníkovém světě interhotelů a stýkal se s lidmi s nenarušenými generačními a politickými vazbami. Proto jsem také ihned po Sametové revoluci založil možná úplně první cestovní kancelář v republice – Souvenir Satin,“ vysvětluje začátek svého úspěšného podnikání Radko Tobičík.

Zaměstnanci vydělávali i sto tisíc

Do republiky přivážel movité turisty, kterým »šil« program přímo na míru a úspěch byl nevídaný. „Nikdy jsme neměli katalog ve smyslu – kupte si hotovou věc. Každý náš produkt byla mozaika, kterou jsem namaloval a skládal pro potřeby jednotlivých klientů,“ říká s hrdostí v hlase muž, jehož majetek narůstal úměrně s prosperitou cestovní kanceláře.

Firma vzkvétala, zaměstnanci měli nadstandardní platy a v garáži se skvěly drahé vozy. Vždyť jeho lidé brali začátkem devadesátých let desetitisícové platy, výjimečně i kolem sta tisíc měsíčně. Penízky se hromadily a šéf úspěšné firmy se paradoxně začínal cítit zneuznaný.

„Váha peněz zvítězila nad vším. Lidé ve mně viděli chodící žok peněz, toho co se nechává vozit v drahém rolls royce, ale neviděli tvůrčího člověka, autora úspěšné knihy a astrologa,“ říká Radko, který se postupně rozhodl svůj život změnit.

Ze světa peněz do lesa

Jednoho dne se bohatý a úspěšný muž dozvěděl, že na Vysočině je na prodej dům na kouzelném místě, obklopený lesy a krásnou přírodou. Vzpomněl si na maminku, které by koupí domu mohl zajistit klidné stáří a na místo se zajel podívat.

„Tak mě to okouzlilo, že jsem se rozhodl okamžitě. Původně jsem počítal s tím, že sem budu jezdit pouze na víkendy, ale časem jsem v novém místě zůstal natrvalo. Měl jsem osobního řidiče a díky dálnici jsem byl v Praze za hodinu,“ komentuje své zásadní rozhodnutí Radko.

Půvab měl i způsob, jakým za dům majiteli zaplatil. Podnik, od kterého dům koupil, byl těsně před úpadkem a jelikož zaměstnanci nedostali již několik měsíců výplaty, ředitel chtěl od něho peníze cash, tedy na ruku. Ve třech splátkách, aby jim úřady peníze neobstavily.

„Před bránou fabriky jsem zastavil ve svém modrém Rolls Royci shadow spur a do vrátnice vešel s igelitkou, ve které jsem měl zhruba dva miliony na první splátku,“ vzpomíná na kuriózní koupi domu Radko Tobičík.

Dlužníkem nadosmrti

Nic netrvá věčně, ani pohádkové bohatství se spoustou vlivných kamarádů. Úspěšný podnikatel se o peníze příliš nestaral, nechal se unášet pohodlným světem pracháčů a lidí, kteří ho obdivně plácali po ramenou. Po koupi domu zamířil výš.

V Josefově Dole u Mladé Boleslavi zakoupil za necelých 8 milionů zchátralý zámek, ve kterém chtěl zřídit stravování pro zahraniční turisty. Do jeho oprav vložil téměř dvacet milionů, ale k naplnění myšlenky již nedošlo. Byl to počátek krachu.

Po zhruba deseti letech na výsluní se začaly nad prosperující cestovkou stahovat mraky. Najednou se Souvenir Satin ocitl na mizině a Radko se do svého domu k mamince již přestěhoval natrvalo. Firmu přivedl do konkurzu a paradoxně je prý dnes šťastnější než dřív.

Postupem času přišel o vše, včetně zámku, některých přátel a domu, ve kterém je dnes z rozhodnutí soudu pouze nájemníkem. Ale na oplátku se prý může věnovat všemu, co kdy chtěl dělat, zkrátka světu duchovna.

„Žiji se psem Šafránkem a kočkou Terezkou, a když otevřu dveře, jsem v lese. Občas si něco přečtu v knížce o čarodějnictví, bádám v astrologii a jsem spokojený. Člověk by si měl umět položit otázku, co je vlastně podstatou a smyslem jeho života. Pro mě se o žádný pád na dno nejedná, beru to jako vymanění sebe sama z toho koloběhu věčných peněz,“ uvažuje Radko, který bude již nadosmrti dlužníkem.

O peníze prý nemá nouzi ani dnes

Dluh převyšující 30 milionů je svazující, teoreticky nemůže jeho příjem převýšit životní minimum. Radko však v žádném případě nebudí dojem bezdomovce, ani člověka žijícího na prahu bídy. Peníze si prý umí vydělat i dnes, ale nikdo mu to nedokáže. Vzhledem k tomu, že je právník, umí si prý dobře poradit.

Píše knihy a astrologii se věnuje na vysoké úrovni. Roky je místopředsedou České astrologické společnosti a své služby nabízí i zákazníkům v Ledči nad Sázavou. V rámci nadstandardní služby klientům v místním kosmetickém salonu připravuje pro dámy originální horoskopy přímo na míru. Jak často připomíná, ve světě duchovna je šťastnější než ve světě velkých financí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.