Topolánek: Vyhodí sám sebe! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Topolánek: Vyhodí sám sebe!

Miroslav Topolánek
Miroslav Topolánek (Aha! – Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Prezident Václav Klaus včera podruhé během dvou měsíců jmenoval šéfa ODS Mirka Topolánka premiérem. Ten teď stojí před nelehkým úkolem. Musí sestavit vládu, které dají poslanci důvěru. ODS tak už rozjela vyjednávání s ostatními parlamentními stranami.

Ve hře jsou zejména tyto varianty: menšinová vláda ODS, oživený projekt trojkoalice ODS, lidovců a zelených s podporou ČSSD. Jejich šéf Jiří Paroubek také od Topolánka očekává písemné návrhy na řešení krize.

„Já doufám a věřím, že se z prvního pokusu všichni poučili, věřím, že se poučil i pan předseda vlády,“ neodpustil si jízlivou poznámku Václav Klaus po včerejším jmenování Topolánka premiérem. Ten pak odjel na jednání Sněmovny a byl ve výtečné náladě. „To se mi hodí do životopisu, že jsem dvojnásobným premiérem,“ vtipkoval. „Musím také vyhodit toho starého premiéra ze Strakovky,“ dodal se smíchem Topolánek, který by tak vyhazoval sám sebe. „Buďte shovívavý,“ radil premiérovi opodál stojící Vítězslav Jandák (ČSSD).

Teď Topolánka ale čekají tvrdá vyjednávání o vládě zejména se šéfem sociálních demokratů Jiří Paroubkem. Ten včera řekl, že od Topolánka očekává písemný návrh, jak současnou situaci řešit. Dohoda by měla podle něj být „průzračná, krystalická a čistá“, ale ne obdobou opoziční smlouvy z let 1998 – 2002. A už v úterý se nechal slyšet, že ČSSD bude podporovat jen menšinovou vládu ODS, která by úřadovala do předčasných voleb v roce 2008, nebo velkou koalici. To se ale nelíbí občanským demokratům, kteří je chtějí o rok dříve. A o velké koalici nechtějí ani slyšet. Dalším problémem jsou pro ně ústupky, které by sociálním demokratům museli udělat. Museli by zapomenout na rovnou daň nebo třeba brzkou změnu silničního zákona. ČSSD by se asi také nelíbili někteří ministři v Topolánkově vládě. Ten by v ní určitě chtěl mít Ivana Langera, Tomáše Julínka či Vlastimila Tlustého. A ti jsou pro sociální demokraty trnem v oku.

Topolánek chce svoji vládu představit až po kongresu ODS, který se koná 18.–19. listopadu. Na něm si chce zajistit opětovné zvolení šéfem strany. Kdyby totiž kongresu předcházel jeho další neúspěch při sestavování vlády, předsednická židle by se pod ním zakymácela.

9.11.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.