Chlapeček s extrémně vzácnou chorobou: Narodil se bez krve! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chlapeček s extrémně vzácnou chorobou: Narodil se bez krve!

Fotografie
Fotografie (internal)

Když se britský chlapeček Oliver Morgan narodil, v jeho žilách nekolovala žádná krev. Velmi ojedinělá choroba nazvaná vasa praevia z něj zjednodušeně řečeno vysála každou kapku nejvzácnější tekutiny ještě v děloze. Přesto žije!

Na začátku ale byl lítý boj o život. Miminko bylo po porodu  bledé a lékaři nedokázali najít srdeční tep neskutečných 25 minut! Kyslík, srdeční masáž a krevní transfuze naštěstí nakonec pomohly. Chlapeček přišel na svět císařským řezem v 5.12 ráno a první tlukot jeho srdíčka se ozval v 5.37.

I muži v bílých pláštích žasli nad tím zázrakem! Jenže ještě nebylo vyhráno. Panovaly obavy, že dítě utrpělo kvůli nedostatku kyslíku poškození mozku. Maličkého oblékli do  kabátku, který snižoval jeho tělesnou teplotu na 33 stupňů Celsia – to aby krev mohla lépe proudit do mozku a do srdce. Po třech dnech mu lékaři začali teplotu zvyšovat až na 37 stupňů a do břicha mu zároveň přitékalo trubičkou mateřské mléko.

Oliver je teď úplně normální patnáctiměsíční smíšek, který dělá první krůčky. Jeho narození ale představovalo pro mámu Katy takové trauma, že se o něm odhodlala poprvé promluvit až nyní. „Doktoři jej přivedli k životu, nikdy jim nepřestanu být vděčná,“ říká

Vasa praevia

Velmi vzácná nemoc, při které jsou cévy nesprávně uložené mimo pupeční šňůru a hrozí jejich prasknutí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.