Tajný převoz zadržených Čechů ze Zambie: Útěk jak z akčního filmu! Pomáhala i CIA? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tajný převoz zadržených Čechů ze Zambie: Útěk jak z akčního filmu! Pomáhala i CIA?

Fotografie
Fotografie (internal)

Několik mužů soustředěnými pohledy zkoumá mapu a promýšlí podrobnosti »útěku«, další přinášejí nové pasy se smyšlenými jmény. Zástupce americké CIA probírá se svým kontaktem všechna možná rizika. Tak nějak vypadala příprava tajného převozu tří Čechů, kteří jsou v africké Zambii obviněni ze špionáže, k jejich rodinám.

Michal Vebr (45), Jiří Cetel (45) a Jan Coufal (36) ani poté, co jejich rodiny složily kauci v přepočtu 36 tisíc korun, nesměli opustit Zambii. Vystresovaní muži, kteří byli v zemi vězněni od října, však toužili vidět své rodiny.

Oficiální žádosti nepomáhaly, byla proto zosnována »partyzánská akce«, jak Čechy převézt přes zambijské hranice, odkud by mohli odletět do Evropy. „Musela být do puntíku promyšlená. Přípravu odhaduji i na několik týdnů,“ míní exšéf vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.

Bylo třeba prozkoumat terén, zjistit, jestli Čechy někdo nesleduje, nechat vyrobit falešné pasy, vymyslet trasu i důvod, proč odjíždějí. „Zřejmě to naaranžovali jako výlet někam směrem k hranicím, přes které pak proklouzli s cizími pasy,“ řekl pro Aha! expert na tajné služby. Šándor nevylučuje, že pomáhala i americká CIA, která má v Africe dobré technické zázemí.

„Umím si to představit,“ poznamenal.Trojice Čechů se měla špionáže dopustit v říjnu v zambijské metropoli Lusace, když údajně udělali náčrtky a fotili zařízení zambijské armády. „Byla to stará mapa pokreslená od dětí naší kamarádky, ani jsme nevěděli, že fotíme vojenské letiště,“ popsal Jiří Cetel.

Kolik akce stála?

Ministerstvo náklady na akci tají, stejně tak podrobnosti. Jednosměrná letenka například z hlavního města sousedního Mosambiku, kam pravděpodobně trojice uprchla, stojí průměrně 40 tisíc korun. Cena ubytování ve zdejších hotelech (pokud museli uprchlíci čekat na letadlo) vyjde zhruba na 4000 korun na noc.

Za půjčení terénního pickupu v Zambii, v němž jeli »na výlet«, mohli zaplatit asi 9000 korun. Výrobní náklady cestovního pasu jsou kolem 2500 korun. Odvoz Čechů mohl tedy vyjít na čtvrt milionu korun. Něco totiž stál i doprovod a informátoři.

Přečtěte si
xell
4. 1. 2012 • 19:46

ono se u nás i veřejně krade, tak jakýpak tajnosti s tímhle tady

soprad
3. 1. 2012 • 20:24

kluci!!!!!!!!!!!!!!!!Vitejte doma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.