Zasmrádlo se vám maso? Nevadí! Ještě se dá jíst!
PRAHA – Nestíháte a v lednici vám »zasmrádlo« maso? Je vám líto ho vyhodit, ale současně se ho bojíte sníst? Aha! vám poradí, jak na to.
„Musí se rozlišit bakterie, které tvoří vlastní toxiny, a výsledek rozkladného procesu bílkovin v mase. V prvním případě je maso navinulé a na povrchu slizké, ale po omytí horkou vodou a octem a tepelné úpravě nemusí být nebezpečné, opatrní musíme být u malých dětí a starých lidí. V druhém případě je nutné se mu obloukem vyhnout,“ řekl Jaroslav Klán z Ústavu soudního lékařství a toxikologie.
Pokud se vám nepodařilo maso zpracovat hned po příchodu domů, vydrží v lednici nastavené na čtyři stupně Celsia zhruba dva dny. Třetí den se už začínají rozkládat bílkoviny, maso mění barvu, konzistenci a odpudivě zapáchá. Pokud ho navíc necháme zabalené ve fólii, tzv. anaerobní bakterie urychlují rozklad, záhy se objeví silný čpavkový pach. Obecně platí, že čím méně vody a tuku maso obsahuje, tím déle vydrží.
„Maso ve vysokém stupni rozkladu je nesmírně nebezpečné. Obsahuje tolik toxinů a rozkladných produktů, že stačí říznout se nožem, kterým člověk takové maso krájel, a může jít o život,“ podotkl Klán.
Co se může stát
● Jedy vznikající při rozkladu bílkovin nelze nijak zlikvidovat, nezmizí varem ani zmražením.
● Po konzumaci zkaženého masa dostanete přinejmenším průjem
● Hrozí i otrava botulotoxinem.
25.10.2006