Zasmrádlo se vám maso? Nevadí! Ještě se dá jíst! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Zasmrádlo se vám maso? Nevadí! Ještě se dá jíst!

 (: Profimedia.cz)

PRAHA – Nestíháte a v lednici vám »zasmrádlo« maso? Je vám líto ho vyhodit, ale současně se ho bojíte sníst? Aha! vám poradí, jak na to.

„Musí se rozlišit bakterie, které tvoří vlastní toxiny, a výsledek rozkladného procesu bílkovin v mase. V prvním případě je maso navinulé a na povrchu slizké, ale po omytí horkou vodou a octem a tepelné úpravě nemusí být nebezpečné, opatrní musíme být u malých dětí a starých lidí. V druhém případě je nutné se mu obloukem vyhnout,“ řekl Jaroslav Klán z Ústavu soudního lékařství a toxikologie.

Pokud se vám nepodařilo maso zpracovat hned po příchodu domů, vydrží v lednici nastavené na čtyři stupně Celsia zhruba dva dny. Třetí den se už začínají rozkládat bílkoviny, maso mění barvu, konzistenci a odpudivě zapáchá. Pokud ho navíc necháme zabalené ve fólii, tzv. anaerobní bakterie urychlují rozklad, záhy se objeví silný čpavkový pach. Obecně platí, že čím méně vody a tuku maso obsahuje, tím déle vydrží.

„Maso ve vysokém stupni rozkladu je nesmírně nebezpečné. Obsahuje tolik toxinů a rozkladných produktů, že stačí říznout se nožem, kterým člověk takové maso krájel, a může jít o život,“ podotkl Klán.

Co se může stát
● Jedy vznikající při rozkladu bílkovin nelze nijak zlikvidovat, nezmizí varem ani zmražením.
● Po konzumaci zkaženého masa dostanete přinejmenším průjem
● Hrozí i otrava botulotoxinem.

25.10.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.