Noví obyvatelé Plzně a Prahy: Sotva dvoukilový »jelínek«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Noví obyvatelé Plzně a Prahy: Sotva dvoukilový »jelínek«!

Zvířátko je velké maximálně 25 cm, tedy jako menší pes.
Zvířátko je velké maximálně 25 cm, tedy jako menší pes. (pro Aha! – Jaroslav Vogeltanz)

Do České republiky v těchto dnech dorazili dost neobvyklí příbuzní jelenů. Jedná se o kančily, kteří patří vůbec k nejmenším známým sudokopytníkům. A dosahují maximální hmotnosti 1 až 2 kg.

Jeden sameček připutoval z polské Wroclawi do plzeňské zoo, druhý do pražské zoo. A jde skutečně o raritu, neboť jinde v Evropě chováni nejsou!

V Plzni už s kančily zkušeností mají. „Jednoho kančila jsme před několika lety v plzeňské zoo měli,“ prozradil mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba. A jde skutečně o dost zajímavé zvíře. Samice jsou menší než samci a nemají ani parůžky, ani dlouhé špičáky. Samci nemají parůžky, místo toho narůstají dospělým samcům v horní čelisti dlouhé špičáky, které vyčnívají z tlamy ven.

Kančilové dospívají v půl roce věku. Rozmnožují se v průběhu celého roku, samice pak rodí jediné mládě. V přírodě se živí listy, rostlinami, větvičkami křovin, nepohrdnou ale ani spadlými ovocnými plody či hmyzem. Kančily dorůstají do výšky 20 až 25 cm.

Slovo kančil nemá nic společného s kancem. Jak se právě kvůli výrazným špičákům někdy soudí. Vyskytují se v tropických pralesích Afriky a jihovýchodní Asie.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.