Boj o život gorilátka: Mládě Bikiry zůstává v inkubátoru! Ještě se nenapilo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Boj o život gorilátka: Mládě Bikiry zůstává v inkubátoru! Ještě se nenapilo!

Tohle krásné miminko nezkušená máma Bikira odložila.
Tohle krásné miminko nezkušená máma Bikira odložila. (pro Aha! – Miroslav Bobek, Tomáš Adamec)

Návrat pražského gorilího novorozeněte zpět k mámě Bikiře se zatím nekoná. Mládě (zřejmě kluk), jež se narodilo v úterý odpoledne a nezkušená matka ho po několika minutách odložila, musí zatím zůstat v inkubátoru.

„Bohužel naplánované přiložení mláděte k Bikiře jsme byli nuceni zrušit,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Jak se ukázalo, má potíže s udržením tělesné teploty,“ objasnil. Původně se ošetřovatelé domnívali, že gorilí miminko dají do inkubátoru, kde je teplota kolem 37 °C, jen na hodinu či dvě a zkusí ho Bikiře znovu dát. Teď si nikdo netroufne odhadnout, jak dlouho v něm zůstane.

Chovatelé také včera řešili otázku, jakým mlékem a jak mrně krmit. „Mléko zatím nedostalo. Není ale naspěch. Trvá to 48 hodin od narození, než začne mládě pít,“ dodal Bobek s tím, že prvotní přísun energie mu ošetřovatelé zajistili z kapaček.

Kromě krmení museli gorilátko podpořit i psychologicky. Hledali proto vhodného plyšáka, aby se mělo čeho držet a k čemu tulit. Vzhledem k tomu, že návrat malého do matčiny náruče se odkládá, pustili ošetřovatelé už včera Bikiru, kterou od skupiny oddělili, k ostatním.

„Chceme, aby se mládě vrátilo mezi gorily, ale nepůjde to tak rychle, jak jsme si představovali. Už není jisté, že by šlo do naší skupiny,“ upřesnil Bobek.

Co ho teď čeká?

Stále ještě není zcela vyloučeno, že by se mohlo vrátit k Bikiře. Šance, že ho přijme, ale není velká.

Další možnost je najít mu adoptivní matku. To by ale zřejmě znamenalo, že mládě odejde z Prahy. Bikira ho odmítla, matka tří pražských mláďat Kijivu se stále věnuje synovi Kiburimu, samice Kamba se ujala jeho brášky Tatua a Shinda o mláďata nejeví velký zájem.

V úvahu přichází i umělý odchov a pozdější zapojení do gorilí skupiny.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.