Další radost z českých zoo: Nejmenší opička světa v Praze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Další radost z českých zoo: Nejmenší opička světa v Praze!

Máma zatím mládě nepustí z pacek.
Máma zatím mládě nepustí z pacek. (Zoo Praha)

Hned dvěma samicím talapoinů severních, kteří žijí v pražské zoo, se narodila mláďata. Jedná se o nejmenší opice světa, které jsou v dospělosti velké okolo 40 cm.

„Zoo Praha patří v současné době k jedné z mála zahrad, která tento druh kočkodana chová, a jen v málo zahradách se tento druh rozmnožuje,“ prozradila mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Kočkodan talapoin vypadá jako řada dalších druhů kočkodanů – opice khaki nebo olivové barvy. Talapoini jsou ale výjimeční svou malou velikostí. Jde o vůbec nejmenší kočkodany na světě. Výjimeční jsou i tím, že poměrně rádi v přírodě plavou.

„Tím nám přidělávají starosti, protože je nemůžeme chovat tak, jak chováme spoustu dalších primátů – a to na otevřených plochách, které jsou ohrazeny vodním příkopem,“ řekl Nedělnímu Aha! Pavel Brandl, kurátor savců z pražské zoo s tím, že návštěvníci je mohou vidět v pavilonu Afrika zblízka. Pohybují se buď ve vnitřním prostoru mezi parkosy, bambusy a liánami, nebo ve venkovních prostorách.

Talapoini mají poměrně pestrou stravu, v jídelníčku mají okolo dvaceti položek, což je pro většinu primátů typické. Krmí se nejrůznějšími druhy zeleniny a ovoce, ale v jejich jídelníčku nalezneme i několik druhů živočišné potravy – například cvrčky, moučné červy a sarančata. Obzvlášť sarančata jsou pro ně velkou pochoutkou.

„Jedna rodinka čtyř talapoinů spořádá denně 20 sarančat a 75 velkých moučných červů,“ dodal Pavel Brandl. V pražské zoologické zahradě žije malá rodina s jedním samcem a dvěma samicemi, které se pravidelně rozmnožují.

„Rozmnožování tohoto druhu se nám dařilo na přelomu 70. a 80. let, poté kolonie zanikla. Chov jsme úspěšně obnovili až před šesti lety,“ prozradil Pavel Brandl.

Kočkodan talapoin

Dospělí jedinci měří 35 až 55 cm, váží 0,8 až 1,9 kg a ocas mají dlouhý od 30 do 48 cm.

Samice jsou menší a lehčí. Dospělí samci jsou tmavší než samice či mladí samci.

Žijí ve vlhkých oblastech. Živí se kořínky, semeny, plody rostlin, zpestřením je hmyz, vejce, housenky nebo drobní obratlovci.

Zajímavé je, že potravu si dokážou najít i pod vodou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.