V Rusku provedli testy s letadlem Jak-42, v jehož troskách zahynuli tři Češi: Brzdili, proto letadlo spadlo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V Rusku provedli testy s letadlem Jak-42, v jehož troskách zahynuli tři Češi: Brzdili, proto letadlo spadlo!

Hokejoví šampioni jsou po smrti!
Hokejoví šampioni jsou po smrti! (Aha)

Nesmyslné a nepochopitelné manévrování a vlastně školácká chyba údajně může za tragédii, při níž 7. září v troskách letadla Jak42 zahynulo 44 lidí hokejového klubu z Jaroslavle včetně Čechů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. Podle testů se stejným letounem je na vině brzdění!

Tak to vidí i zkušební pilot Alexandr Akimenkov. „V letectví sebevrazi nejsou, ale tady je jasné, že druhý pilot chtěl přerušit vzlet a kapitán odstartovat. To je velká chyba,“ dodal. Jeho slova potvrdil i další letec.

„Výsledky testů potvrzují, že na letoun působila brzdící síla, která mu nedovolila dostat se do vzletové polohy,“ uvedl pro televizní stanici První kanál jiný testovací pilot Vasilij Sevasťjanov. Testy prokázaly, že vyjma brzdění, nemělo normálnímu vzletu co zabránit.

Podle expertů začala na Jak42 působit v rychlosti 165 km/hod. dodatečná brzdící síla. Poté pilot přidal na tahu motorů a přitáhl knipl. V 220 km/hod. přejel konec dráhy, vzlétl, ale téměř hned padl k zemi.

„Problém spočíval v tom, že brzdící síla nedovolila zvýšit úhel náběhu,“ dodal zkušební letec. Na dráze se pak našly stopy, z nichž se usuzuje, že letadlo přestalo brzdit na poslední chvíli.

„Jenže pak pilot silně přitáhl knipl a dostal se za kritickou mez úhlu náběhu. To vedlo ke zřícení letounu,“ vysvětlil problém Sevasťjanov.

Podle vyšetřování je tedy téměř jisté, že za smrt hokejistů mohou piloti.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.