Aha! radí: Co s rostoucími cenami plynu? Vyberte si správného dodavatele! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Aha! radí: Co s rostoucími cenami plynu? Vyberte si správného dodavatele!

Plyn neustále zdražuje.
Plyn neustále zdražuje. (ara, Zdroj: usetreno.cz)

Za okny už je pořádný chlad a mnozí z nás se chystají zapnout topení. Obzvláště ti, kteří topí plynem, se pořádně prohnou. Většina dodavatelů totiž oznámila, že od listopadu a prosince zvednou cenu až o pět procent, ostatní se na to chystají.

Není ale pozdě se otočit zády k tomu dodavateli, který z vás sdírá kůži. Chytrou změnou dodavatele plynu jde totiž v některých regionech ušetřit klidně šest tisíc korun ročně. Aha! pro vás připravilo modelové výpočty a rady, jak na to!

V ideálním případě vám stačí ke změně dodavatele dvě věci:

  • ukončit smlouvu se stávajícím dodavatelem plynu
  • uzavřít novou smlouvu, nejlépe o sdružených službách s dodavatelem novým.

Dobrá zpráva je, že většina dodavatelů plynu nabízí zákazníkům vyřídit veškerou administrativu související s touto změnou. Jediné, nač je třeba si dát pozor, jsou časové lhůty pro výpovědi, které naleznete ve své smlouvě. U Pražské plynárenské a RWE je standardní doba třicetidenní, u E.ONu klidně tříměsíční.

Uzavření smlouvy o sdružených službách dodávky plynu je přitom nutné vyřídit nejpozději 20 dnů před zahájením dodávek od nového dodavatele. Proto si veškerý plán zakreslete do kalendáře a dávejte pozor na termíny. Zákon ale v některých případech umožňuje jiný průběh. Poučte se!

1. Podle srpnové novely energetického zákona má dodavatel povinnost zveřejnit změnu ceny či podmínek dodávky nejpozději 30 dnů před účinností změn. Pokud tak neučiní, může zákazník bez udání důvodu odstoupit od smlouvy, a to nejpozději 10 dnů před uskutečněnou změnou.

2. Pokud dodavatel neoznámí změnu včas či vůbec, má zákazník na odstoupení od smlouvy 3 měsíce od účinnosti změny.

3. Pokud uzavře zákazník smlouvu o dodávce plynu či elektřiny mimo »prostory obvyklé pro podnikání« (například u podomního prodejce), může od smlouvy odstoupit.

4. V souvislosti s právem zákazníka od smlouvy odstoupit nesmí dodavatel za odstoupení nárokovat žádné peníze.

5. Obchodní zákoník zároveň garantuje možnost odstoupit od smlouvy, pokud dodavatel změní podmínky, například zdraží. To ale nejde uplatnit u smluv, kde je cena plynu fixovaná (zákazníkovi po dobu trvání smlouvy plyn nezdraží, ale ani nezlevní).

ERÚ varuje: Nenechte si nic vnutit!

Ačkoliv je nabídka levnějšího plynu lákavá, není všechno zlato, co se třpytí. Proto musíme být velmi opatrní. To doporučuje Jarmila Lehnerová z Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Co je prvním krokem k uzavření výhodné smlouvy s dodavatelem?

„Je nutné velmi podrobně se seznámit se smluvními podmínkami. Přečíst opravdu poslední písmenko. Můžete si totiž myslet, že ušetříte, ale nakonec dáte víc za položky, které jste nebrali v potaz.“

Je v pořádku důvěřovat prodejcům, kteří zvoní u dveří a nabízejí změnu tarifu?

„Není na to žádná rovnice, ale nenechte se vydírat. Když na vás někdo zařve, že vás odpojí, a strká vám pod nos novou smlouvu, tak vězte, že pokud plníte stávající smlouvu, nikdo vás jen tak odpojit nemůže. Nebo když vám někdo ve dveřích řekne, ať mu ukážete smlouvu, kterou máte s dodavatelem nyní. Změnit dodavatele či smlouvu je vaše právo, nikoliv povinnost.“

Jsou ale tací, kteří se takovému nátlaku podvolí, hlavně senioři.

„Vždy lze říci, že si smlouvu necháte několik dní na prostudování. Nemusíte na nic kývnout hned.“

Doporučujete lidem, aby měnili dodavatele a vyhnuli se vyšším platbám?

„Náš úřad nic takového doporučovat či odsuzovat nesmí. Nemáme to v kompetenci.“

Ani upozornit na dodavatele plynu, kteří nejsou úplně nejspolehlivější?

„Ani to ne. Nicméně je dobré se řídit důkladným přečtením smlouvy, vyhledat někoho, kdo tomu rozumí a přečte ji s vámi, a hlavně zkušenostmi lidí s dodavatelem, o němž uvažujete.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.