Puma v Česku?! Skutečnost, nebo obří bublina? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Puma v Česku?! Skutečnost, nebo obří bublina?

Puma loví úkladně ze zálohy. Na svoji kořist si počká a ve vhodný okamžik zaútočí.
Puma loví úkladně ze zálohy. Na svoji kořist si počká a ve vhodný okamžik zaútočí. (Profimedia.cz)

Je to jenom pár týdnů, kdy byla ve slovenských lesích údajně spatřena místními obyvateli velká kočkovitá šelma, podle tvrzení svědků puma americká.

Zhruba před týdnem ji pak údajně spatřili obyvatelé Vrbice u Břeclavi, takže to vypadá, že puma se stěhuje na západ. Jenže nikdo nenašel žádné stopy, nikdo nemá žádný obrázek, svědci se neshodnou ani v tom, jakou měla barvu.

Většina odborníků se začala klonit k tomu, že obyvatelé Vrbice si příliš dopřávali lahodného burčáku a divokou šelmu si spletli s přerostlou kočkou. Možnost, že se na území České republiky pohybuje puma, tady ale přesto stále je. Máme se bát?

Puma je malá kočka

Ačkoliv se to při pohledu na pumu nezdá, je zástupcem poddruhu malých koček. Je z poddruhu, do kterého patří také například rys, kočka divoká, ocelot a serval největší, přesto je bližší domácí micince než třeba tygrovi. Její tělo je štíhlé a velmi svalnaté, hlava je oproti zbytku těla nápadně malá.

Kde je rozšířena?

Kočka divoká, rys ostrovid, levhart skvrnitý a právě puma americká jsou kočkovité šelmy s největším areálem rozšíření. Puma žije prakticky na celém území Severní i Jižní Ameriky od Yukonu na severu Kanady až po jižní cíp jihoamerického kontinentu.

Jak žije?

Pumy jsou samotářská zvířata, s jinými pumami se setkávají pouze v době páření. Pečlivě si hlídají své teritorium, které může být velké až 250 km².

Jak loví?

Puma loví podobně jako levhart, tedy ze zálohy. Není žádný rychlý nebo vytrvalý běžec, takže si pěkně počíhá v koruně stromů nebo schovaná za kamenem, skočí na svou kořist zezadu, přidrží si ji silnými drápy a jediným brutálním kousnutím jí rozdrtí vaz.

Krmí se kopytníky

Puma je samozřejmě šelma, takže její hlavní potravou jsou různí divocí kopytníci jako například jelenec ušatý, jelen lesní, ale i menší zvířata, třeba bobři, pásovci, divoká prasata, králíci, mývali a podobně. Útoky na člověka jsou vzácné, ale občas se stane i to.

Horský lev, nebo kuguár?

Puma americká má mnoho různých jmen. Kromě oficiálního názvu puma se jí říká také horský lev, kuguár, kaguár, stříbrný lev, americký lev atd. Časté opakování slova lev se ujalo hlavně proto, že puma je lvovi opravdu podobná, především barvou srsti, ale i stavbou těla.

Puma americká

  • Výška: 60 – 78 cm
  • Délka těla: 97 – 245 cm
  • Délka ocasu: 52 – 85 cm
  • Hmotnost: 30 – 105 kg
Přečtěte si
vilaamalka
28. 9. 2011 • 11:53

obézní kocour.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.