Velký test: Není pila jako pila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký test: Není pila jako pila!

Fotografie
Fotografie (internal)

Pily z farmářské kategorie se používají především pro přípravu dřeva na topení. Zvládnou větší zatížení než hobby pily, které jsou určeny spíše pro občasné používání. Jsou silnější, výkonnější a také by měly být odolnější.

Můžete s nimi samozřejmě také prořezávat větve nebo kácet menší stromy. Otestovali jsme pily běžně dostupné na našem trhu o obsahu cca 45 ccm a výkonu těsně nad 2 kW.

Jak jsme testovali a hodnotili?

Pily jsme vyzkoušeli v praxi, kdy jsme řezali měkké i tvrdé dřevo. Právě na silných špalcích z tvrdého třešňového dřeva, kde jsme testovali pily ve větší zátěži při řezu na celou lištu, se velmi dobře projevila výkonnost stroje. Některé modely tuto zátěž příliš nezvládly, některé se v řezu téměř zastavovaly.

Na pilách jsme používali standardně dodávané lišty a řetězy. Po praktickém testu byly v dílně rozebrány a prozkoumány z hlediska technického a celkového dílenského zpracování. V tomto testu jsme se více zaměřili na technické zpracování pil.

Posuzovány byly použité materiály jednotlivých součástek a vybavenost strojů. V celkovém hodnocení jsme zohlednili jak technické zpracování, tak i to, jak pila řeže a jak se s ní pracuje.

Přečtěte si
ivannavratil386
15. 2. 2019 • 13:32

Zajímavé. My doma topíme dřevem a k tomu je motorová pila prostě nutnost. Za ta léta jsem jich vystřídal několik, ale osobně si myslím, že ze všeho nejlepší jsou motorové řetězové pily Husqvarna. S těmi mám asi nejlepší zkušenost. Já tu svou kupoval tady: http://www.hutab-tabor.cz/

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.