Účet za hurikán Irene: 33 mrtvých, škody za 750 miliard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Účet za hurikán Irene: 33 mrtvých, škody za 750 miliard!

Zbořený domek ve Fairfieldu (Connecticut).
Zbořený domek ve Fairfieldu (Connecticut). (ČTK/AP, ara)

Hurikán Irene sice během úderu na východní pobřeží USA zeslábl na tropickou bouři, ale přesto dokázal způsobit škody za 750 miliard korun. Necelou čtvrtinu tvoří škody na majetku, zbytek ekonomická ztráta země.

Pět milionů domácností zůstalo bez elektřiny a nejméně 33 osob řádění živlů nepřežilo, nejvíc v Severní Karolíně (6), v New Yorku pouze dva.

V New Yorku sice hurikán zaplavil níže položené ulice na Manhattanu mořskou vodou, ale město uniklo potenciálně katastrofálním škodám, jichž se úřady před příchodem Irene obávaly. Do azylových středisek pro 70 000 osob dorazilo jen pět tisíc vyděšených nájemníků z dolního Manhattanu.

Největší strach panoval z možných rozsáhlých výpadků proudu, v bouři se tříštících oken mrakodrapů či mohutných záplav. Policie se rovněž bála rabování opuštěných obchodů, ale nakonec v neděli zatkla o 300 lidí méně než obvykle. Z jednoho motelu u pobřeží muselo být evakuováno 21 lidí, kteří se nemohli dostat ven.

Evakuaci provedla armádní jednotka za pomocí člunů a vrtulníků. V pondělí ráno začalo znovu jezdit metro, zatímco autobusové a vlakové linky budou obnoveny postupně. Otevřena byla i letiště. Podle úřadů bude ale trvat týdny, než se život zcela vrátí k normálu.

Nejhůř tak nakonec dopadl severoamerický stát Vermont, který je zaplaven ze dvou třetin! Hlavnímu městu Montpelieru hrozí, že bude zaplaveno nadvakrát – jednou vodou z běsnícího nebe a podruhé z přeplněné přehrady Marshfield, kterou je nutné odpouštět...

Autor:  pk

Přečtěte si
marinchen
31. 8. 2011 • 11:36

POLITIKY BYCH POSLALA DO AMERIKY POMOCI LIDEM :

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.