Karel Kubát oslavil »100«: Životní energii těžil z cestování | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Karel Kubát oslavil »100«: Životní energii těžil z cestování

Karlu Kubátovi přišly včera blahopřát i jeho pravnučky.
Karlu Kubátovi přišly včera blahopřát i jeho pravnučky. (Foto Aha! – Petr Novotný)

Sté narozeniny oslavil včera v Roudnici nad Labem Karel Kubát. Nechyběl dort, muzika, květiny a zástup potomků a přátel z léčebny, v níž se momentálně jeden z nejstarších Čechů nachází.

Pan Kubát je otcem dvou dcer, má šest vnoučat a jedenáct pravnoučat. „Hezká kupa, co? Je to radost, ale taky starost,“ okomentoval početnost potomků oslavenec.

Čím byl? Na to nevzpomíná. „Hodně jsem cestoval,“ prozradil Aha!. Podle ošetřujícího lékaře Martina Bognára je pan Kubát na svůj věk obdivuhodně čilý. Největší radost mu prý dnes udělá dobrý zákusek a když na kus řeči přijde dcera Marie (69).

Oslavenec není sice nejstarším občanem ČR, přesto je tak trochu raritou jako každý stoletý muž. Tak vysokého věku se totiž dožívají především ženy.

„Muži ve větší míře než ženy trpí kardiovaskulárními onemocněními. Ženské pohlavní hormony svým způsobem chrání lidský organismus před efektem cholesterolu atd.,“ objasnil MUDr. Bognár.

Jak se dožít stovky?

Karel Kubát: „Recept nemám. Je to náhoda.“ Dcera Marie Morocová: „Tatínkovi rodiče žili skoro 90 let, a tak má předpoklad dlouhověkosti. Občas si dal becherovku, po jídle skleničku piva. Miloval turistiku a rád jezdil na kole. To bude ono.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.