Nezvyklý babyboom v pražské zoo: Plameňáci vyvádějí mladé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 18. ledna 2022

Svátek slaví Vladislav, zítra Doubravka

Nezvyklý babyboom v pražské zoo: Plameňáci vyvádějí mladé!

Takto mláďátko vypadalo pár dní po svém narození. Rodiče se od něj nehnuli ani na krok.
Takto mláďátko vypadalo pár dní po svém narození. Rodiče se od něj nehnuli ani na krok. (pro Aha! – Michal Šťastný)

Velké problémy měla v posledních letech pražská zoo s rozmnožováním plameňáků růžových, chilských i kubánských. Až letos se prokletí prolomilo.

„Letošní sezona vypadá velice slibně. Po pěti letech bychom mohli odchovat všechny tři druhy plameňáků,“ prozradila Nedělnímu Aha! mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová. A první mláďata už poskakují po světě!

Růžoví plameňáci už vodí sedm vylíhnutých mláďat, a také kubánským mláďatům se vylíhlo první letošní mládě. „A u chilských plameňáků bylo třiatřicet snesených vajec, z nichž máme už dvě mláďata,“ uvedla radostně mluvčí.

Pražská zoo chová tři druhy plameňáků jako jediná v celé České republice. Plameňáky drží z důvodu možného nežádoucího křížení odděleně ve dvou výbězích. Vstupní expozice Vodního světa je smíšený výběh pro plameňáky chilské a kubánské, »starou« expozici proti výběhu hrochů obývá hejno plameňáků růžových.

„Chovatelé své svěřence dobře znají, proto ke každému rodičovskému páru přistupují individuálně. Některá vejce jsou inkubovaná pod rodiči, některým méně zkušeným párům vejce odebíráme a nahrazujeme je dřevěnými podkladky. Vejce jsou změřena, zvážena a umístěna do líhně,“ vysvětlila Jana Ptačinská Jirátová.

„Inkubační doba našich plameňáků v závislosti na druhu je zhruba 28 až 31 dní. Po kontrole putuje mládě zpět pod rodiče, kterým výměnou odebereme podkladek,“ dodala mluvčí. Rodiče mládě téměř vždy bez problémů přijmou.

„Odebíráním vajec méně spolehlivým párům předcházíme ztrátám vajec na hnízdišti způsobených vykulením z hnízda nebo nepřízní počasí. Mládě po vylíhnutí váží pouze 75 až 115 gramů, proto sedí ještě na hnízdě 5 až 6 dnů a potom odejde s rodiči, kteří ho vodí, ukazují mu potravu, kterou sbírá z hladiny vody. Stále jej přikrmují sekretem z volete,“ uzavřela mluvčí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.