Student Petr Šohajek (20) vylepšuje MHD: Všichni budou při jízdě sedět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Student Petr Šohajek (20) vylepšuje MHD: Všichni budou při jízdě sedět!

Petr Šohajek
Petr Šohajek (Foto pro Aha! – Česká hlava, ara)

To je hlava! Absolventa pražské dopravní průmyslovky Petra Šohajka (20) už nebavilo nepohodlné cestování v českých tramvajích či autobusech, kde není dostatek místa k sezení, a vymyslel svůj vlastní zlepšovák, jak to změnit. Podle jeho plánů budou všichni cestující sedět!

Šohajek svůj projekt letos přihlásil do soutěže pro mladé vědce a vynálezce Česká hlava. Podle jeho plánů budou interiéry MHD připomínat spíše pouťové atrakce.

„Místo dnešních sedaček řazených po dvou nebo po jedné za sebou by se totiž ve vozech objevila jakási hnízda, kam se do půlkruhu pohodlně usadí šest lidí,“ vysvětluje projektant. Navrhované vozidlo bude mít stejné rozměry jako dnes, díky chytrému uspořádání se ale navýší počet sedaček skoro na dvojnásobek.

Mladý vynálezce v projektu počítá také s tím, že jeho »úly« se ve vozech zapustí do tří výškových úrovní oddělených několika schody. Jeho návrh navíc odstraní i nepříjemné chumly lidí stojících u dveří.

„Dojde k zlepšení pohybu ve vozidle odstraněním kumulace cestujících u dveří při návalech v dopravních špičkách,“ dodal Šohajek.Jestli ale Šohajkův projekt může být opravdu realizován, není jasné. Výrobce tramvají Škoda Transportation i tak jeho přístup chválí.

„K tomu, abychom mohli nějak odborně zhodnotit tento projekt, ale bohužel nemáme dostatek informací,“ řekla mluvčí Lubomíra Černá



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.