Alergici, připravte se: Začíná nejhorší období sezony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Alergici, připravte se: Začíná nejhorší období sezony

Pylová zrnka jsou okem neviditelná.
Pylová zrnka jsou okem neviditelná. (Profimedia.cz)

Alergici prožívají nejhorší období roku...

Ve vzduchu je pyl všech stromů a keřů, které kvetou na jaře. S prvními dny měsíce května se navíc začnou přidávat i pyly bylin a trav.

Co alergiky čeká?

„Koncem pracovního týdne a o víkendu očekáváme vysokou koncentraci pylových alergenů v ovzduší,“ upozorňuje doc. MUDr. Ondřej Rybníček z Pylové informační služby.

Bříza již pomalu odkvétá, alergiky bude podle lékaře ničit zejména pyl dubu, buku, jírovce a ořešáku, ve městech platanu. Zároveň začnou kvést smrky a borovice.

„Pozvolna bude přibývat také pylu řepky olejky. Ten ale špatně létá, takže může vyvolávat alergické potíže pouze v těsné blízkosti kvetoucích polí,“ říká docent Rybníček.

Proč nosit sluneční brýle?

Alergie na pyl se projevuje alergickou rýmou a alergickým zánětem spojivek. Mezi příznaky patří kýchání, vodnatá rýma, ucpaný nos, únava, bolesti hlavy, apatie, svědění, slzení očí a světloplachost.

Sluneční brýle chrání citlivé oči před světlem, které alergikovi může způsobovat bolest. Navíc mírně chrání oko před pyly ve vzduchu. Jsteli alergik a trpíteli na záněty spojivek, nasaďte si stejně jako Karel Gott brýle s tmavými skly.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.