Rodičovský příspěvěk...Ministr Drábek: Sami zvolíte, kolik peněz a na jak dlouho | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Rodičovský příspěvěk...Ministr Drábek: Sami zvolíte, kolik peněz a na jak dlouho

Jaromír Drábek
Jaromír Drábek (Foto ČTK)

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) navrhuje, aby si rodiče mohli od příštího roku volit pružně délku rodičovské i výši rodičovského příspěvku.

Vyčerpat by mohli celkem 220 tisíc korun. S potomkem by ale mohli zůstat doma maximálně do jeho čtyř let.„Chceme rozvolnit podmínky pro čerpání rodičovského příspěvku po druhém roce dítěte tak, aby matka nebo otec, kteří se starají o dítě, měli lepší možnost zapojit se do pracovní aktivity,“ řekl ministr.

V současnosti si mohou rodiče do konce devátého měsíce věku potomka vybrat, zda s ním chtějí být doma dva, tři nebo čtyři roky. Ve dvouleté variantně pak dostávají měsíčně 11 400 korun, v tříleté 7600 a ve čtyřleté 3800 korun.

Volbu pak už nemohou měnit.Nově by si dobu měli pružně stanovovat. Rozhodnout se tak budou moci třeba pro dva a půl či tři a půl roku, a to podle potřeby.

Podle toho se jim také upraví příspěvek. Bude moci dosahovat až 70 procent jejich předchozího příjmu, maximálně ale 11 500 korun. Celkem by měli mít otcové a matky možnost vyčerpat 220 000 korun. Suma však není zatím konečná, politici o ní budou ještě jednat.

Také matky či otcové, kteří příspěvek už pobírají, budou moci podle Drábkových plánů volit. Rozhodnou se, zda rodičovskou vyčerpají tak, jak si původně stanovili, či zda si ještě její délku a výši částky upraví.

Přečtěte si
lebpet
19. 4. 2011 • 10:35

jak někdo může předem vědět jak dlouho bude s dítětem doma,co když dítě vážně onemocní,pak je mateřská do 7let myslím,to jako protože zvolil že s ním bude dva roky a najednou co???dá ho do ústavu?Naši politici už jsou vážně totálně pomatený

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.