SENZACE! V Číně poteče Vltava! A přes ni povede i Karlův most | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

SENZACE! V Číně poteče Vltava! A přes ni povede i Karlův most

Čína
Čína (ČTK)

Český pavilon ze světové výstavy Expo 2010 v Šanghaji bude stát v centru nově vznikajícího milionového města Chuangchua v Číně!

Poteče tudy dokonce řeka Vltava, kterou přemostí replika části Karlova mostu!

Bílý pavilon posázený černými puky i s jeho vnitřní expozicí koupila loni od českého státu za 33 milionů korun farma československo-čínského přátelství, z které se postupem času stává obří ekonomická aglomerace.

Český pavilon bude stát na hlavním náměstí města Chuangchua, jež Číňané budují v provincii Chepchej asi 250 km od Pekingu.

Centrum města rozdělí na ostrovy umělé řeky pojmenované Vltava a Dunaj, hlavní náměstí s ostrovem kultury má spojit replika kusu Karlova mostu! Chybět nebude kaple v evropském stylu, čínská zahrada, obchodní centrum, pláž, parky... A bude tam rovněž muzeum zachycující historii farmy, která vznikla díky československé pomoci v 50. letech. Nedaleko by měl být slovenský pavilon z Expa, který však naši sousedé Číně darovali (český pavilon byl na Expu jediný prodaný!). „Město teprve vzniká, Číňané ho postupně uvádějí do provozu. Začali stavbou golfového hřiště a pětihvězdičkovým hotelem, aby přilákali podnikatele. Český pavilon by mohl na novém místě znovu stát do konce tohoto roku,“ řekl generální komisař české účasti na Expu Pavel Stehlík.

Čína

Přečtěte si
panhavran
12. 3. 2014 • 02:39

pár oprav: správnější překlad názvu je Statek čínsko-česko(slovenské) družby; provincie, kde se nachází se česky píše Che-pej; pavilón a další zmiňované stavby nebudou stát na hlavním náměstí, ale v zábaně rekreačním parku; Statek se postupem času změnil v městečko, které má asi 40 tis. trvalých obyvatel (+ cca 20 tis. navíc za prací);

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.