Řidiči, pozor! Žáby skáčou po silnicích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Řidiči, pozor! Žáby skáčou po silnicích

Stovky žab skončí na silnicích »placaté«.
Stovky žab skončí na silnicích »placaté«. (pro Aha! – Karel Makoň)

Oteplení probudilo ze zimního spánku i žáby. Jsou to jedni z prvních živočichů, kteří po zimě vylézají a vydávají se hledat vhodnou louži k rozmnožování.

Na jarní cestovalky by měli dávat pozor zejména řidiči.

Plno jich právě nyní skáče po silnicích. Mezi Chrástem a Plzní je zachraňoval ochranář přírody Karel Makoň. „Zastavil jsem, abych je přenesl na druhou stranu. V tomto úseku není sice provoz tak hustý, ale každou třetí až pátou minutu tady nějaké auto projede, což je pro žáby poměrně velkým nebezpečím. Kromě tří živých ropuch jsem nalezl na silnici i osm žab placatých, tím myslím už přejetých,“ popsal Makoň.

Na jaře každoročně na silnicích zahynou stovky žab a chráněných ropuch. „Ropucha obecná je v Česku ohroženým druhem,“ dodává Makoň. Pokud se ale šťastně dostanou k vysněné bažině či rybníku, stráví v nich jarní i letní měsíce, zakládají rodiny a posilují svoji populaci.

Stovky žab skončí na silnicích »placaté«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.