Bohumil Vejtasa: Noční můra boháčů! Nebál se ani Hušáka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bohumil Vejtasa: Noční můra boháčů! Nebál se ani Hušáka!

Bohumil Vejtasa
Bohumil Vejtasa (Aha! – Martin Přibyl, ara)

Bohumil Vejtasa (61), poslední nájemník z domu, ve kterém má vzniknout knihovna Václava Havla (74), má zkušenosti se spory s boháči.

Dnes odmítá tento důchodce ustoupit miliardáři Zdeňku Bakalovi (49), který chce knihovnu vybudovat (Aha! informovalo). Před čtrnácti lety se zase dostal do sporu s generálním ředitelem Sazky Alešem Hušákem (53).

Aleš Hušák se podle Vejtasy v roce 1997 měl nastěhovat do luxusního 400metrového bytu právě v domě na Loretánském náměstí u Pražského hradu, který dnes vlastní Zdeněk Bakala a kde má být knihovna exprezidenta Václava Havla. Z jeho rezidence byl i vchod na společnou terasu, kde měl Bohumil Vejtasa složený stavební materiál.

„Dům tehdy patřil obci a já jsem si obstaral povolení na zábor kvůli plánované přístavbě bytu. Jenže jednou mi volali synové, že někdo náš majetek snáší dolů. Přijel jsem a Hušák na mě poštval svoje gorily. Ti mě vlekli po schodech a způsobili trvalé zranění krční páteře,“ vzpomíná Bohumil Vejtasa. Soudy s Alešem Hušákem se prý táhnou dodnes a Vejtasa tvrdí, že už tehdy předvídal, jak to se Sazkou dopadne.

„Pochopil jsem, že se Sazka tuneluje a držel jsem kvůli tomu 19 dní i hladovku. Konec českého sportu kvůli Sazce jsem předvídal už před třinácti lety,“ vzpomíná a dodává, že ho vůbec nepřekvapuje, že se dnes společnost potýká s věřiteli a má obstavený majetek.

Ironií je, že přístavbu, kvůli které měl na terase spor s Alešem Hušákem, mu nyní vyčítá i Zdeněk Bakala. Důchodce prý zabírá v domě více místa, než na kolik má právo. „Skutečně je zeď posunutá o jeden metr oproti původním plánům. Ale v ruce mám rozhodnutí Nejvyššího soudu, že jinak to technicky udělat nešlo,“ nebojí se Bohumil Vejtasa.

Spor o knihovnu

Uhlobaron a miliardář Zdeněk Bakala koupil dům na pražském Loretánském náměstí, kde by měla být knihovna Václava Havla. Všichni nájemníci přijali finanční vyrovnání a odstěhovali se, Bohumil Vejtasa však jako jediný nabízených 6,5 milionu korun odmítl.

Na rozdíl od ostatních nájemníků totiž disponuje i věcným břemenem zapsaným na katastru nemovitostí, protože si podkrovní byt na půdě sám vybudoval.

„Žiju tady celý život, znám tu každý strom. To mi peníze nenahradí,“ tvrdí důchodce. Celý spor tak nejspíš skončí u soudu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.