RAKYTNÍKOVÝ OLEJ – váš přírodní zdroj vitaminů a energie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ – váš přírodní zdroj vitaminů a energie

Rakytníkový olej
Rakytníkový olej (Terezia Company)

Olej z rakytníku užívali ruští kosmonauti pro doplnění potřebných vitaminů a ochranu před zářením. Rakytník má množství pozitivních účinků na lidské zdraví.

Olej z rakytníku užívali ruští kosmonauti, aby si tak doplnili potřebné vitaminy a ochránili se před kosmickým zářením. Po černobylské havárii jaderného reaktoru se jím léčili ozáření obyvatelé Ukrajiny. Kromě schopnosti absorbovat ultrafialové záření a tedy redukovat riziko ozáření, má zatím u nás málo známý rakytník řešetlákový i množství dalších pozitivních vlastností, které můžeme využít ve svůj prospěch a dobrou tělesnou kondici.

Rakytníkový olej

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ je ze všech obsahových látek v tkáních rakytníku nejcennější. Je tmavě oranžové barvy a získává se z plodů RAKYTNÍKU ŘEŠETLÁKOVÉHO (Hippophae Rhamnoides) lisováním za studena se zachováním všech biologicky aktivních látek důležitých pro lidské zdraví.

Rakytníkový olej je přírodní koncentrát vitaminů A, B1, B2, B6, C, D, E, F, K, P, dále obsahuje beta karoten, kyselinu listovou, organické kyseliny, třísloviny a minerální soli, důležité esenciální mastné kyseliny omega-3, 6, 9. Je také zdrojem vzácné omega-7 mastné kyseliny.

Díky vysokému obsahu vitaminu E, známého vitaminu mládí, který se vyskytuje ve velké míře právě v rostlinných olejích, rakytníkový olej působí jako biogenní stimulátor, který regeneruje poškozenou kůži a sliznice a ovlivňuje růst tkání.

Rakytník


Když se řekne beta-karoten, celkem spontánně vám na mysl přijde nejdříve mrkev, jako nejbohatší zdroj vitaminu A. Výzkumy týkající se rakytníku uvádějí, že obsah tohoto karotenoidu v bobulích rakytníku jsou porovnatelné s množstvím naměřeným v mrkvi. A to ještě stále není vše! Přesuňme se od vitaminu k dalšímu zdraví prospěšnému hitu naší doby.

Omega – 7 mastné kyseliny

Ano, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny – tuto nerozlučnou dvojicí „dobrých tuků“ již známe. Na rozdíl od „špatných“, například živočišných tuků, jsou užitečné pro naše zdraví hlavně proto, že stejně jako všechny esenciální mastné kyseliny mají antimutagenní účinek. To znamená, že chrání naše buňky před destrukcí a poškozením. Co však víme o skupině omega-7 mastných kyselin, konkrétně o jedné z nich, nazvané palmitolejová kyselina? My, laici, téměř nic, avšak jenom do chvíle, než začneme opět hovořit o rakytníku. Kyselina palmitolejová, která se v ostatních přírodních olejích téměř vůbec nevyskytuje, tvoří v stoprocentním rakytníkovém oleji až 32-43 procent.

Rakytníkový olej

A jakou úlohu hraje její přítomnost v lidském těle?

Představte si, že náš trávicí (ale i dýchací a urogenitální) trakt, přesněji jeho vnitřní vrstva, je pokrytá jakýmsi ochranným obalem, odborně řečeno mukózovou membránou, která produkuje hlen a chrání stěny našich útrob před škodlivými vlivy nikotinu, alkoholu, některých léků, stresu, ale například i před nebezpečnou bakterií Helicobakter pylori. Když totiž tito agresoři neustále útočí, membrána už nestačí bránit stěny trávicího traktu, ty se naruší, důsledkem čehož mohou být například žaludeční vředy. Rakytníkový olej omega-7 mastných kyselin, dokáže mukózovou vrstvu před útoky různých stresů ochránit, ba dokonce obnovit její zdevastovanou strukturu. Je to takové pohlazení pro těžce zkoušené stěny našich žaludků, kterých zapálené a podrážděné sliznice tvoří přímou úměru k našim rozervaným, vystresovaným nervům...
Rakytník je tedy na řadě při prevenci, ale i léčbě vředových onemocnění trávicího traktu. Jeho hojivé účinky ocení i pacienti, kteří užívali silná antibiotika, dráždící žaludek. Doporučuje se vypít jednu čajovou lžičku oleje deset minut před podáním antibiotik.

Rakytník

Domácí lékárnička

Rakytník jako bohatý zdroj vitaminů, oceníte zejména při nachlazení, ale i po dobu namáhavé pracovní či sportovní zátěži. Na co všechno tedy rakytník působí, co léčí, napravuje, chrání a ochraňuje?

Trávení:

Z mnohých léčivých účinků této rostliny se jako nejúčinnější jeví její blahodárný vliv na zažívání. Rakytníkový olej zabraňuje vývoji žaludečních a dvanácterníkových vředů a hojí je, ulevuje od refluxní ezofagitidy, snižuje kyselost žaludečních šťáv, užívá se též při hypokinézi žaludku a střev.

Kůže:

Rakytník ovlivňuje růst tkání, urychluje proces hojení ran, které vznikly po popáleninách nebo též omrzlinách, ekzémech (atopický ekzém, lupénka), po různých vyrážkách, kožních vředech, akné nebo proleženinách. Na zlepšení kvality pokožky a vlasů je vhodná i jeho vnitřní (orální užívání), ne jenom lokální (natírání na kůži) aplikace.


Nejdůležitější obsahové látky rakytníku a rakytníkového oleje a jejich účinky:

vitamin C – rakytník obsahuje v průměru až 24x více vitaminu C než citrón a 18x více než kiwi
vitamin E – příznivě ovlivňuje pokožku, pružnost cév, i další tělesné tkáně, působí na plodnost, neutralizuje volné radikály
vitamin K – jeho nedostatek vede k poruchám srážlivosti krve, krvácení z různých orgánů a tkání a tvorbě modřin
vitamin P (bioflavonoidy) – působí jako antioxidant, posiluje obranyschopnost, chrání žíly a tepny – zvyšuje jejich odolnost. Vitamin P napomáhá vylučování toxických prvků z těla a společně s vitaminem C je podpůrným prostředkem při virových onemocněních (např. chřipky a oparů)
provitamin A (beta karoten) – v organizmu se mění na vitamin A, má antioxidační účinky, napomáhá zlepšovat zrak, funkci plic, tlustého střeva, prostaty a mozku
provitamin D – v organizmu se přeměňuje na další druhy vitaminu D, je nezbytnou součástí v době růstu dětí, podporuje růst kostí a posiluje je ve stáří
třísloviny – mají schopnost účinně působit při průjmech a krvácení v trávicím ústrojí. Celkově napomáhají při zánětech v žaludku a střevech, při zevním použití na kůži a sliznice mají stahující, protizánětlivý a antibakteriální účinek
organické kyseliny – vinná a jablečná – upravují peristaltiku střev
omega-3,6,9 – nenasycené mastné kyseliny chrání buňky před destrukcí a poškozením, snižují riziko mozkových cévních příhod a infarktu, zabraňují vysoušení a vypadávání vlasů, napomáhají hojení ran, podporují odolnost organizmu a vitalitu.
omega-7 – tato mastná vzácná kyselina se v přírodě vyskytuje jen zřídka, v rakytníkovém oleji je obsažena až ze 40%. Tato látka působí na trávicí trakt a je antioxidantem.

Rakytník

Rakytník a jeho účinek na lidské zdraví

-    podporuje imunitní systém
-    očišťuje organizmus od toxických zplodin zejména v jarním a zimním období
-    příznivě působí na pružnost a průchodnost cév a srážlivost krve
-    blahodárně působí na vitalitu a pružnost pokožky
-    zabraňuje vypadávání vlasů a urychluje jejich růst
-    je vhodný při rekonvalescenci
-    má antibakteriální účinky vůči stafylokokům, dyzentérii nebo salmonelóze
-    upravuje arteriální tlak
-    rozpouští hleny
-    rakytníkový olej obsahuje aktivní směs antioxidantů a proto se používá nejen jako prevence, ale často i jako podpůrný prostředek po dobu léčby rakoviny

Rakytník

Více informací zde.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.