Pozor! Nová finta bankovních zlodějů: Data z karet kradou už u dveří! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pozor! Nová finta bankovních zlodějů: Data z karet kradou už u dveří!

K bankomatům často vede cesta přes čtečky karet.
K bankomatům často vede cesta přes čtečky karet. (Aha! – Jaroslav Benda, Karel Kopáč)

Bankovní zloději znova udeřili! Zkoušejí totiž další fintu, jak vyplenit naše konta.

Místo instalování čtecích zařízení, která umístili přímo na bankomatu, teď zvolili nový postup. Čtečky montují už na vstupní dveře k bankomatům.

Pokusy zlodějů, jak nám vyluxovat účty, nekončí. Podle statistik loni zločinci napadli bankomat průměrně každý pátý den. Nejvíce pokusů bylo zaznamenáno v Praze, v jižních Čechách a na jižní Moravě. Detektivové odhalili 74 bankomatů s namontovanými čtečkami. Pomocí nich zloději stáhli údaje z magnetického proužku karty a pomocí minikamery zjistili i zadávaný PIN kód.

Na začátku letošního roku se ale objevily nové šokující případy. Zločinci začali montovat čtecí zařízení přímo na vstupní dveře do místnosti banky, kde bankomat je. Když se k němu chcete dostat, musíte svou kartou projet zařízení na dveřích. Teprve pak se dveře odemknou. A právě toho využívají podvodníci.

„Laik si tohoto zařízení jen sotva všimne. Pokud pak kamera uvnitř zachytí jeho PIN, je padělání karty otázkou několika vteřin. Od začátku roku víme o několika takových případech,“ popsal Karel Kadlčák z bezpečnostního výboru Sdružení bankovních karet. Peníze z účtu pak podvodníci pro své vlastní bezpečí vybírají často až v USA či Maroku.

Jak podfuk funguje?

Zákazník, který se chce dostat do místnosti s bankomatem, projede kartou čtečku, aby se otevřely dveře. Na čtečce je ale zařízení zlodějů, které zkopíruje data z karty.Zákazník pak zadává PIN u bankomatu. Jeho počínání snímá mikrokamera zlodějů. Lupiči tedy získají jak data, tak PIN, a mohou konto vybrat.

Jak se bránit?

  • Pro vstup k bankomatu používejte jinou kartu (máte-li dvě karty), nebo požádejte partnera nebo kamaráda o použití jeho karty.
  • Při zadávání PIN kódu si vždy dobře zakryjte klávesnici rukou.

Při zadávání PIN kódu si vždy dobře zakryjte klávesnici rukou

Přečtěte si
zadnice
31. 1. 2011 • 10:46

Demokracie, teda opravuji "demokracie".

winterfreshka
30. 1. 2011 • 14:42

Ajťáci a dokážou toho opravdu,opravdu "veľa"

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.