Jsem vegetariánka. Žiji ale zdravěji? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jsem vegetariánka. Žiji ale zdravěji?

Vegetariánství si u nás volí za životní styl stále více lidí. Ne vždy se jim ale daří stravou dodávat tělu všechny důležité živiny a minerály.
Vegetariánství si u nás volí za životní styl stále více lidí. Ne vždy se jim ale daří stravou dodávat tělu všechny důležité živiny a minerály. (Profimedia.cz)

V Česku žije 200 000 vegetariánů, desetina z nich jsou navíc vegani (nejedí NIC živočišného původu).

V souvislosti s rakovinotvorným dioxinem, který se objevil ve velkém ve vejcích a vepřovém masu v Německu a podle některých verzí i u nás, stále více lidí uvažuje o tom, jestli se cestou vegetariánství přece jen nevydat. Jde ale skutečně o zdravý životní styl? To najdete v odpovědích na níže uvedené otázky.

1) kdo je vegetarián?

Vegetarián nejí nic, co pochází z usmrcených zvířat. Žádné maso, salámy, ryby nebo drůbež. Ale třeba ani gumové medvídky, jejichž želatina obsahuje kůži a kosti zvířat.

2) Jaké jsou typy vegetariánů?

● Lakto-ovo vegetarián nejí žádné maso, ryby nebo drůbež, ale konzumuje vejce a mléko.

● Lakto vegetarián nejí maso, ryby ani vejce nebo cokoliv pocházející z vajec

.● Ovo vegetarián se zříká masa a mléčných produktů, ale jí vejce.

3) Proč jsou lidé vegetariány?

Většinou jsou za rozhodnutím být vegetariánem etické důvody. Dotyční si nepřejí, aby kvůli jejich stravě umírala zvířata. Navíc považují tento životní styl za zdravější.

4) Je vegetariánská strava opravdu zdravější?

Zřeknutí se masa může pomoci předcházet chorobám, jako je dna, cukrovka, arterioskleróza, vysoký krevní tlak, rakovina, nebo problémům s krevním oběhem. Navíc tato strava prospívá vaší pokožce.

5) Může tato strava i škodit?

Zdravotně nikoliv. Ale je třeba počítat s tím, že pro některé z vašich přátel může být vaše vegetariánství docela překvapující. Pokud vás pozvou na zabijačku nebo v létě na grilování, je lépe je dopředu upozornit na to, co všechno nejíte.

6) Čím nahrazují vegetariáni maso?

Chuť pravého masa může nahradit například řízek z tofu nebo sójová uzenina. Prodejci jsou si velkého počtu vegetariánů vědomi a přizpůsobují jim svou nabídku.

7) Nehrozí nedostatek důležitých látek?

Maso obsahuje důležité látky jako železo, zinek nebo vitamin B12, které musejí vegetariáni získávat z rostlinných přípravků. Železo lze získat z obilovin, nejlépe současně s vitaminem C (z ovocné šťávy). Mléko a vejce nahradí tělu zdroj proteinů z masa. Vyváženou stravu zajistí kombinace bohatého výběru ovoce a zeleniny, obilovin a současně s tím co nejméně cukrů.

8) Mohou být vegetariány i děti?

Ano, dokonce i nejmenší děti mohou být laktoovo vegetariány, kteří konzumují vejce a mléko.

9) Jak je tomu v těhotenství?

Vegetariánská strava je vhodná i pro těhotné ženy. Důležité živiny jim poskytne zelené ovoce a zelenina jako jablka nebo kapusta. Nemusejí se tedy v tomto směru spoléhat jen na doplňkové tablety.

10) Vede vegetariánská strava ke zhubnutí?

Ne vždy! Například smetana nebo sýry jsou více kalorické než maso. I v tomto případě proto musíte spoléhat na vyváženou stravu.

11) Jak reagovat, když chce partner nebo rodina nadále jíst maso?

Hlavně se z nich nesnažte udělat vegetariány! Hrozí silný rodinný konflikt, který by mohl vést až k rozpadu vztahu. Zkuste nabídnout pokrm, jak ho máte v oblibě vy. Třeba ostatní zjistí, že to jde i bez masa. Ale nutit je k tomu by byla chyba.

Vegan

Nejí nic, co pochází z živého tvora. Tedy ani vejce, med, mléko, jogurt nebo máslo. Nenosí ani oděvy, které byly vyrobeny ze zvířecí kůže. Tělo má proto nedostatek železa, zinku a vitaminu B12. Vegani získávají živiny z luštenin a obilovin. Ale pozor! Děti potřebují k růstu proteiny a v předškolním věku by se rozhodně neměly stávat vegany.

Fruitarián

Extrémní forma vegetariánství. Dotyčný nejí nic, co je živočišného původu, ale ani ovoce a zeleninu, které byly jakkoliv upravovány pro trh. Základem stravy fruitariána jsou například rajčata, jahody, ořechy, jablka, hrušky a švestky. Tělo trpí velkým nedostatkem základních látek a především v zimě jen těžko odolává nemocem.

Přečtěte si
majolka333
25. 1. 2011 • 10:57

AHA! Další socka=svobodná "matka" promluvila!!!! Kdy tento obludný fenomén za který nás kritizuje evropská unie, konečně nějaká Margaret Tchatcherová zlikviduje, podobně jako v Británii v 80.letech 20.století?????????????

kebulak
24. 1. 2011 • 21:12

i kdyby jedla vajicka a mleko tak z nej dostatek zeleza opravdu nedostane... navic mnoho vegetarianu zapomina ze by meli take jist dostatek tuku - vitaminy ADEK se totiz rozpousti a daji se prijimat pouze v tuku... nerikam ze se ma jist maso neustale ale tak dvakrat tydne mi prijde prijem optimalni... navic se podivejte na toho vegetariana jak nezdrave vypada...

kebulak
24. 1. 2011 • 21:06

nektere latky kt pochazi z masa proste nenahradite... zazitky viz zde... dotycna byla sice vegankou coz je dalsi stupen ale co ji chybelo bylo prave maso!!!

tunka
24. 1. 2011 • 16:21

je to vidět holka, vrazilo se ti to na mozek. Leckteré tvoje příspěvky tomu nasvědčují

majolka333
24. 1. 2011 • 10:18

občas je dobré být

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.