Jihočeský chovatel má doma 107 zubatých predátorů: Jak se krmí krokodýli? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jihočeský chovatel má doma 107 zubatých predátorů: Jak se krmí krokodýli?

Osmatřicetiletý krokodýl Kuba si rád pochutná na syrovém mase. „V literatuře se většinou píše, že potravou krokodýlů jsou ryby, ale my máme zkušenost úplně jinou. Nejvíce jim chutnají kuřata a prasata. Musíme je ale krmit vyváženě, takže ten jídelníček jsme rozdělili na třetiny. Ryby, savce a ptáky. Čili na potravu, která je obvyklá v přírodě,“ říká chovatel.
Osmatřicetiletý krokodýl Kuba si rád pochutná na syrovém mase. „V literatuře se většinou píše, že potravou krokodýlů jsou ryby, ale my máme zkušenost úplně jinou. Nejvíce jim chutnají kuřata a prasata. Musíme je ale krmit vyváženě, takže ten jídelníček jsme rozdělili na třetiny. Ryby, savce a ptáky. Čili na potravu, která je obvyklá v přírodě,“ říká chovatel. (Aha! – Martin Pekárek)

Miroslav Procházka z jihočes-kého Protivína od dětství snil o chovu krokodýlů. A povedlo se!

Od roku 2008 má ofi ciálně i svou vlastní krokodýlí zoo. V roce 1996 začínal s párem kajmanů ve svém bytě a v současné době má i díky vlastnímu odchovu celkem 107 krokodýlů.

Jako jediný ve střední Evropě vystavuje 21 druhů z celkového počtu třiadvaceti. Aligátory, kajmany, pravé krokodýly a gaviály. Jeho manželka si prý už na život mezi krokodýly zvykla a jeho vášeň bere v klidu. Vlastně si ho již jako krokodýlího fandu brala...

Aha! Víte, že...

  • Menší druhy se dožívají 40 až 50 let, větší kolem 70. Doložené stáří aligátora v zajetí je 85 let, u krokodýla mořského nebo gaviála se předpokládá věk kolem 100 let.
  • Jako lovci ze zálohy krokodýli maximálně spoří energii. Mají úsporný metabolismus a pod vodou dokážou stáhnout počet tepů na jeden úder za minutu.
  • Zároveň mají jeden z nejsilnějších imunitních systémů u obratlovců, kterým se zabývá i současná medicína.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.