Reportér Aha! pohřbený zaživa pod lavinou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Reportér Aha! pohřbený zaživa pod lavinou!

Reportér Aha! pohřbený zaživa pod lavinou.
Reportér Aha! pohřbený zaživa pod lavinou. (Aha! – Martin Přibyl)

Jaké to je být zaživa zasypaný mohutným přívalem sněhu, si na vlastní kůži vyzkoušel reportér Aha!.

Při cvičení horské služby poblíž Luční boudy v Krkonoších skončil pod skoro dvoumetrovou závějí. »Zachránit« se ho podařilo během pár minut díky speciálně vycvičenému psovi...

Do podobné situace se může dostat každý horský turista. Pokud se na svahu utrhne lavina a sněhový příkrov někoho zasype, nastupuje do akce horská služba. Její členové mají k dispozici i čtyřnohé spolupracovníky.

„Pro psa je hledání ve sněhu zábavou, je to pro něj hra,“ říká zkušený psovod Karel Novák. „Ideální plemeno pro záchranářského psa je německý ovčák, ale máme teď k dispozici i několik dalších ras,“ říká Novák s tím, že psi jsou ve službě na dvou místech v republice. Kromě Krkonoš pomáhají ještě v Jeseníkách.

Psi se cvičí na dobrovolnících, kteří jsou zahrabáni necelé dva metry pod zemí. A roli oběti pádu laviny si vyzkoušel i reportér Aha! Václav Nekvapil. Toho horští záchranáři doslova natlačili do malé sněhové kapsy a dokonale zaházeli bílou masou.

„Byl jsem ve stísněném prostoru, setmělo se a všechno ztichlo. Sníh na mě tlačil a skoro jsem nemohl dýchat, pod skutečnou lavinou to ale musí být několikanásobně horší,“ popisuje první zážitky z pobytu pod ledovým sněhem.

„Nad sebou jsem slyšel kroky, ale nemohl jsem křičet. Nevěděl jsem, kdy mě najdou, kdy mi dojde vzduch. Byly to hrozné chvíle,“ popisuje reportér. Ten měl pro jistotu u sebe vysílačku, to kdyby došlo k nějakým komplikacím. „Hledali mě dva psi. Jeden z nich mě nakonec vyhrabal. Otvorem ke mě strčil hlavu. To bylo to nejhezčí, co jsem kdy viděl,“ říká »zachráněný«.

Odchodem zimy ale práce pro vyhledávací psy nekončí, většina z nich totiž má atestaci i pro vyhledávání v sutinách. Samotné hledání ve sněhu je však pro psa bezpečnější. „Lépe se mu v něm hrabe. Naproti tomu v sutinách hrozí riziko poranění od střepů nebo kamení. Sutiny mají ale zase tu výhodu, že jsou prostupnější a psi člověka lépe cítí,“ dodal Novák.

Aha! Víte, že...

Rychlost valícího se sněhu se obvykle pohybuje mezi 70 – 250 km/h, v ojedinělých případech ale může dosahovat přes 400 km/h?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.