Zatmění Slunce: Tohle uvidíme zase až za 4 roky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zatmění Slunce: Tohle uvidíme zase až za 4 roky!

Měsíc začal Slunce překrývat hned po rozbřesku.
Měsíc začal Slunce překrývat hned po rozbřesku. (Pro Aha! – Dana Soudková, ČTK)

Tisíce lidí včera zvedly oči k obloze, aby se přes tmavá sklíčka, speciální dalekohledy nebo navzdory varování jen přes obyčejné sluneční brýle podívaly na ojedinělé astronomické představení.

Pro sledování částečného zatmění Slunce byly ideální podmínky třeba v Ostravě, Českých Budějovicích nebo v Praze. Naopak lidé v Brně, Mostě nebo Jihlavě viděli slunce jen chvílemi přes hradbu mraků.

Měsíc začal Slunce překrývat prakticky hned po rozbřesku v osm ráno. Vrcholná fáze zatmění pak nastala v 9.23 hodin, kdy se Slunce změnilo pouze v malý srpek a připomínalo úsměv. „Měsíční kotouč zakryl Slunce ze 78 procent. Je to největší částečné zatmění za posledních deset let,“ řekla Aha! mluvčí českobudějovického planetária Hana Zahrádková.

Na další částečné zatmění si musejí zájemci počkat do 20. března 2015. „Opravdovým zážitkem je ale úplné zatmění. To nás těsně minulo v roce 1999, kdy bylo Slunce zakryto z 98 procent,“ upřesňuje Zahrádková. Na úplné zatmění se tak můžeme těšit až v roce 2135, ale jenom v Ostravě a okolí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.