Poslanci si schválili snížení platů, jenže... ČSSD: Budeme dělat problémy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Poslanci si schválili snížení platů, jenže... ČSSD: Budeme dělat problémy!

Pánové z ČSSD (zleva) Paroubek, Tejc a Sobotka jsou vysmátí. Vědí, že je podrží Senát, kde mají oranžoví většinu.
Pánové z ČSSD (zleva) Paroubek, Tejc a Sobotka jsou vysmátí. Vědí, že je podrží Senát, kde mají oranžoví většinu. (Aha! – Petr Novotný)

Poslanci včera odsouhlasili, že si od ledna sníží o pět procent platy a zdaní některé náhrady, které mnohdy činily tolik co celá výplata. Aby ale zákon začal platit od ledna, musí jej posvětit Senát. A právě zde ČSSD, která má v horní komoře většinu, naznačila, že bude dělat problémy. Pokud zákon od ledna platit nebude, paradoxně se zákonodárcům platy zvýší o desítky tisíc. Naštěstí jen na měsíc!

Z necelých devětapadesáti tisíc na šestapadesát by se měl od ledna snížit základní plat poslanců a senátorů. O tisíce méně by měli brát i členové vlády a prezident. Pokud zákonodárci stihnou dotáhnout schvalování zákona ještě do konce roku, platy politiků skutečně klesnou, a to o 5 procent.

Pokud ale ne, skončí naopak automaticky zmrazení mezd platné několik let a platy politiků v lednu skokem vzrostou bezmála o 20 procent! ČSSD totiž naznačila, že bude dělat problémy. Nelíbí se jí, že nebyl schválen její návrh, aby platy žalobců byly o deset procent nižší než soudců.

Chce proto návrh přednést v Senátu, kde má většinu, a s ním pak vrátit novelu poslancům k dořešení. „Využijeme svou sílu v Senátu, abychom takový návrh předložili,“ řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Premiér Petr Nečas (ODS) ale trvá na tom, aby zákon byl do konce roku schválen. Proto je připraven svolat poslaneckou schůzi i mezi svátky. „Budeme o návrhu hlasovat, i kdybychom se měli sejít před Silvestrem,“ uvedl. O zákonu by senátoři měli rozhodovat ve středu 15. prosince.

Nejpozději od února tak poslanci a senátoři přijdou také o bezplatnou hromadnou dopravu a nebudou si už moci vyúčtovávat ani vnitrostátní letenky. Patnácti procenty se jim také zdaní část náhrad.

Koalice premiéra Petra Nečase (ODS) doufá, že změny budou platit co nejdřív.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.