Řidiči, pozor! Ranní námrazy jsou tady! Takhle vyzrajete na mráz... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Řidiči, pozor! Ranní námrazy jsou tady! Takhle vyzrajete na mráz...

Kvůli škrábání námrazy na autě si musíte o 5 minut přivstat.
Kvůli škrábání námrazy na autě si musíte o 5 minut přivstat. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Přišli jste ráno k autu a rozmýšleli jste, jak ho rozmrazit? Deník Aha! zjišťoval za vás, která metoda zprovoznění vozu pokrytého námrazou je nejrychlejší a nepraktičtější.

Současné počasí žádného motoristu asi nepotěší. Nejenže je na silnicích ledovka, ale také musí vstát dříve a očistit zamrzlé auto od námrazy. Zatímco někteří řidiči nedají dopustit na sprej zabraňující namrzání, jiní klasicky dřou auto škrabkou. Redaktoři deníku Aha! testovali na vlastní kůži, za jak dlouho auto rozmrazíte různými metodami.

Nejrychleji se námrazy zbavíte, když auto na noc zakryjete dekou. Žádná totiž nevznikne. Ale pozor! Nesmí padat mrznoucí déšť, jinak deka přimrzne ke karosérii a sklům. Pokud navíc žijete ve městě, reálně hrozí, že vám deku ukradne nějaký bezdomovec.

Šikovným pomocníkem může být speciální sprej, který vás námrazy zbaví v několika vteřinách. „Sklo pak ale musíte dosucha vytřít, stěrače si se vzniklou hmotou obvykle neporadí. Po pár kilometrech jízdy byste tak nic neviděli,“ říká automechanik Jiří Nejdl.

Tradiční škrabkou vám očištění zabere delší čas, ale zase se zbavíte i té nejsilnější námrazy. Nejdéle budete auto rozmrazovat, když si zapnete ve voze topení a budete čekat, až horký vzduch udělá práci za vás.

Kliknutím zvětšete

Meteorologové varují: Česko pokryje led!

Meteorologové varují před náledím a ledovkou. Klouzat se dnes budeme v celých Čechách a na Vysočině. A nebude líp. Celý příští týden bude mrznout i přes den!

Opatrní by měli být zejména řidiči. „Na vlhkých a neošetřených komunikacích se bude místy tvořit náledí,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. Kromě náledí meteorologové varují i před ledovkou. To je průhledná ledová vrstva, která se tvoří na vodorovném i svislém povrchu, a to zejména za mrholení nebo mrznoucích srážek.

Předpověď na víkend a příští týden není lepší. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 1 °C. V noci přituhne na 5 až 10 °C, v neděli při vyjasnění až k 14 °C. A zasype nás sníh! „Sněžit by mělo i celý příští týden,“ říká meteorolog Pavel Krása a přidává pranostiku: „Když na Ondřeje sněží, sníh dlouho poleží.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.