Otevření hrobky Tychona de Brahe - Otrávili ho?! Prozkoumají i jeho vlasy a vousy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Otevření hrobky Tychona de Brahe - Otrávili ho?! Prozkoumají i jeho vlasy a vousy

Vědci opatrně sejmuli náhrobní desku.
Vědci opatrně sejmuli náhrobní desku. (Aha! – Martin Přibyl, ČTK)

Takový shon už Týnský chrám na pražském Staroměstském náměstí dlouho nezažil. Včera dopoledne se uvnitř sešel mezinárodní tým vědců, aby po 109 letech znovu otevřel hrobku slavného dánského astronoma Tychona de Brahe (†55)! Vědci chtějí po letech otázek a dohadů zjistit, jak přesně mudrc ze dvora císaře Rudolfa II. zemřel. Je totiž možné, že ho někdo otrávil!

Archeologové nejprve odstranili náhrobní desku, pod kterou se objevila cihlová klenba. Vědci z ní nejprve odsáli zbytky suti. Poté do hrobky vložili minikameru, aby zjistili, co je uvnitř.

„Vidíme zachovalou malou cínovou schránku s ostatky astronoma,“ popsal archeolog Jaroslav Podliska. Sonda v hrobce ukázala také úlomky kostí a čelist, které však téměř jistě nepatří Brahově ženě, jak se předpokládalo. Podle vědců jde o pozůstatky asi 20leté ženy a část lebky dítěte. Dokonce to vypadá, že Brahova manželka nebyla v hrobě vůbec pohřbena. Po prvotním průzkumu hrobky vyzdvihli archeologové cínovou rakev astronoma. Kuriozitou byla i část dřevěného koštěte, které tam někdo zapomněl po posledním otevření hrobky v roce 1901.

Rakev bude převezena do depozitáře Národního muzea. Vědci doufají, že najdou zachovalé zbytky kostí, vlasů a vousů astronoma, které by mohly pomoci získat informace o jeho zdravotním stavu. Smrt učence je totiž obestřena velkým tajemstvím. V učebnicích se píše, že Brahe zemřel v souvislosti s ledvinovými kameny. Mohl být otráven, a to dokonce na pokyn dánského krále Kristiána IV. „Už víme, že měl v těle hodně rtuti, ale není jasné, zda byla příčinou jeho úmrtí,“ vysvětlil dánský vědec Jens Vellev. Odebrané vzorky se budou zkoumat do čtvrtka, v pátek se Tycho de Brahe vrátí na své místo do Týnského chrámu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.