Lupič – mistr převleků si naloupil 5 milionů korun! Do bank jezdil na kole! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Lupič – mistr převleků si naloupil 5 milionů korun! Do bank jezdil na kole!

Lupič se převlékl i za mumii. Právě tato loupež se mu stala osudnou.
Lupič se převlékl i za mumii. Právě tato loupež se mu stala osudnou. (Policie ČR)

Kriminalistům se podařil husarský kousek. Dopadli totiž pravého fantoma mezi lupiči. Muž (29) z Klatovska má na svědomí přepadení 40 bank, pošt či sázkových kanceláří. Mazaný lupič se projevil jako mistr převleku, měnil velikost svých bot a při svém posledním lupu se dokonce maskoval jako mumie!

Vychytralý chlapík si loupežemi přišel na 4,95 milionu korun. Kriminalisté měli s případem tentokrát opravdu hodně práce. Muž loupil od září 2008 do března letošního roku, kdy spadla klec. Pohyboval se po celém Česku, nejčastěji ale loupil na Plzeňsku.

Podle policie je lupič nadprůměrně inteligentní, ačkoli má jen základní vzdělání. O tom svědčí i složité převleky, které si na přepadení vybíral. „Aby mátl, měnil velikosti bot, v nichž loupil, střídal oblečení, maskoval se například jako mumie obinadlem,“ uvedli kriminalisté. Jindy měl muž jen kuklu či čepici a měnil například také ruku, v níž držel zbraň, či přízvuk.

A jak lump při své nekalé činnosti postupoval? „Vyjel na kole na výlet, dost často ani nevěděl, kde zrovna je. Na místě mu nezáleželo. Když se zrovna na trase jeho výletu vyskytla pošta nebo banka, šel ji vyloupit. Na větší vzdálenosti se vypravoval vlakem,“ popsal kriminalista Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Vladimír Kroc s tím, že lupič vystřídal nejméně sedm jízdních kol.

Při samotném přepadení pak nejčastěji postupoval tak, že ozbrojen nožem nebo plynovou pistolí vešel do ústavu před zavírací dobou a přeskočil nebo rozbil přepážku. Fyzické násilí použil jen jednou. Teď mu za jeho nekalou činnost hrozí až 12 let v base.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.