ČSSD dobyla Senát: Oranžoví mají v horní komoře parlamentu poprvé nadpoloviční většinu! Věci veřejné nemají žádné křeslo... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

ČSSD dobyla Senát: Oranžoví mají v horní komoře parlamentu poprvé nadpoloviční většinu! Věci veřejné nemají žádné křeslo...

„Slibuji, že se ke všem návrhům budeme stavět velice odpovědně,“ prohlásil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.
„Slibuji, že se ke všem návrhům budeme stavět velice odpovědně,“ prohlásil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. (ČTK)

Letošní senátní volby vyhrála ČSSD, když získala 12 senátorů. Poprvé v historii tak bude mít sama v horní komoře parlamentu nadpoloviční většinu 41 hlasů. To se v minulosti povedlo pouze ODS, která ale letos obhájila jen osm z 18 mandátů.

Občanští demokraté se tak stanou s celkovým počtem 25 senátorů druhou nejsilnější frakcí v Senátu. O čtyři křesla se zmenší i Klub TOP 09 a Starostové. Mandát obhájili pouze dva jeho členové. Sečteno podtrženo, strany vládní koalice budou mít v Senátu pouze 30 křesel vzhledem k tomu, že bez senátora zůstanou Věci veřejné. Zvítězit nedokázal ani jediný jejich kandidát!

Úspěchem volby skončily pro KDUČSL, která získala dva nové senátory a bude tak moci obnovit po roce svůj senátorský klub. Posílit by jej mohla také Miluše Horská (za hnutí Nestraníci), která s podporou lidovců vyhrála na Pardubicku. Nováčkem mezi senátními stranami je hnutí Severočeši.cz. Za něj byli do horní komory zvoleni bývalý komunistický senátor Jaroslav Doubrava a neuroložka Alena Dernerová.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.