Kompletní průvodce: Podzimní zahrada! 2. díl. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kompletní průvodce: Podzimní zahrada! 2. díl.

 (Profimedia.cz, Mountfield, ara)

V druhém dílu našeho speciálu o podzimních zahradních pracích se na okamžik přesuneme také do domů a bytů. Podíváme se, jak opatřit nejčastější druhy pokojových a balkonových rostlin. Pak se vrátíme na zahrady, prořežeme dřeviny a zastřihneme keře, poradíme si se zahradním odpadem a řekneme si, jak správně kompostovat, abychom na jaře měli k dispozici ten nejlepší humus, který naše rostlinky doslova nastartuje do života.

Dnes:

  • Jak připravit na zimu pokojové a balkonové rostliny
  • Zastřihávání plotů, prořezávání dřevin
  • Zpracování zahradního odpadu
  • Pravidla správného kompostování

1) Ochrana pokojových a balkónových rostlin před mrazem

Když na podzim začnou teploty klesat k bodu mrazu, je třeba přestěhovat letněné pokojové rostliny a okrasné rostliny vyžadující chladné zimování z venkovních prostor zpět domů. Jak letněným pokojovkám prodloužit letní sezonu a šetrně je připravit na zimu v bytě?

1. Pokojové rostliny už nepřihnojujte. Výjimkou jsou druhy, které kvetou v prosinci a lednu.

2. Dokud jsou rostliny venku (tím spíše, budouli už zazimovány), omezte jejich zálivku. Čím chladněji je, tím méně vody potřebují.

3. Balkonovky přesuňte na zimní stanoviště dříve, než přijde první opravdu mrazivá noc! Některé rostliny jsou na chlad obzvláště háklivé a po zasažení mrazem už by se nemusely vzpamatovat.

4. Pokud je květináč hranatý, obložte ho ze všech stran silným polystyrenem. Ale pozor! Myslete i na izolaci od studené podlahy či od země.

5. Snadno tvarovatelné jsou bublinkové fólie. Zabalte do ní celý květináč i s rostlinou a nahoře svažte tak, aby nad rostlinou zbyl pouze malý dýchací otvor.

6. Co se týče kulatých nádob, u nich doporučujeme použít krabici z polystyrenu, kdy zbylé prostory mezi deskami a květináčem můžete vyplnit slámou, spadaným listím, hoblinami či drceným polystyrenem.

7. Izolaci, která nevypadá vždy zrovna vzhledně, můžete svrchu překrýt například jutovinou či rákosovou rohoží.

8. Mějte na paměti, že stále zelené rostliny musíte přes zimu zalévat. Opadavé zálivku nepotřebují.

9. Především zazimujeme rostliny v nádobách a také ty, které se pěstují řadu let. Patří sem oleandry, rozmarýn, francouzská levandule, vavřín, citrusy, ibišek, »andělské trumpety« a subtropické rostliny. Zastřihneme je a očistíme. Nejvhodnější pro přezimování rostlin je chladná, světlá místnost.

10. Pak jsou zde typické balkonovky – muškáty, petunie, bidens, begonie, moud – tzv. molice. Mnohé mají přerostlý kořenový bal a již nyní jsou nevzhledné, přezimování by jim moc nepomohlo. Zde je lepší udělat z nich řízky, vysázet je do substrátu, a do jara budeme mít silné rostliny, které záhy pokvetou.

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete

 

 

Jak pěstovat vavřín čtěte ZDE

Jak zazimovat muškáty čtěte ZDE

Mountfield, ara

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.