Obří pátrací akce - Aničko (9), kde jsi... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Obří pátrací akce - Aničko (9), kde jsi...

13.00 hod. - Aničku naposledy viděly spolužačky ve středu ve 13 hodin. Je vysoká asi 120 cm. Měla tmavě šedou zimní bundu, fialovo-černou šálu a tmavě modré džíny.
13.00 hod. - Aničku naposledy viděly spolužačky ve středu ve 13 hodin. Je vysoká asi 120 cm. Měla tmavě šedou zimní bundu, fialovo-černou šálu a tmavě modré džíny. (Aha! – Karel Kopáč, Dan Černovský, Saša Vetkovská, Mediafax)

Stovky policistů, desítky psovodů i policisté na koních včera pátrali po Aničce Janatkové (9) z pražské Troji. Do akce se zapojil i vrtulník s termovizí. Policisté později rozšířili pátrání po celé zemi. Dívenka beze stopy zmizela ve středu odpoledne cestou ze školy, naposledy ji nedaleko jejího bydliště viděly spolužačky kolem 13. hodiny. Anička se vydala zkratkou přes zahrádkářskou kolonii, ve které ale přežívají i bezdomovci a narkomani.

Když se Anička do pozdního odpoledne nevrátila domů, rodiče zavolali policii. Ta po ní hned v noci na čtvrtek začala pátrat. Služební pes pak včera objevil v zahrádkářské kolonii nedaleko místa, kde se školačky rozloučily, dívčin batoh a láhev s pitím. Podle některých informací byl batůžek ukrytý v jedné zahradě pod větvemi. „Už prý mají i její bundu,“ řekla deníku Aha! místní žena. To však policie odmítla potvrdit.

K holčičce už ale další stopy nevedly. Jedinou informaci poskytli dělníci z nedaleké stavby – Aničku viděli, ale nevěnovali jí pozornost, takže jim uniklo, jakým směrem šla dál. Policie proto po šestnácté hodině rozsáhlé pátrání na místě ukončila s tím, že večer už jen prověří okolní obyvatele, kteří v době pátrání nebydli doma.

Případu se už ujali kriminalisté, kteří se zabývají násilím. Z vyšetřovacích verzí policie zatím nevyloučila ani únos. Aniččin otec je totiž dobře situovaný spolumajitel firmy obchodující s pohonnými hmotami. „Nelze podcenit žádnou z vyšetřovacích verzí, proto nevylučujeme ani možnost únosu,“ řekla včera odpoledne mluvčí pražské policie Alena Zoulová.

Nejméně pravděpodobná je verze, že dívenka z domova utekla. Neměla důvod. „Je to moc slušná rodina. Mají už jednu osmnáctiletou dceru. Jsou z toho úplně mimo. Anička se dobře učila, chodila do baletu, maminka ji všude vozila,“ řekla Aha! žena, která rodinu zná. Podle ní si dívka zřejmě zkracovala cestu ze školy zarostlým terénem mezi chatkami. „Jsou tam bezdomovci, divní feťáci. Často se tu bojí i dospělí,“ dodala žena.Desítky lidí včera také volaly na linku 158. „Všechny informace jsme prověřovali, včetně poznatků od senzibilů a psychotroniků,“ dodala mluvčí.

Kliknutím zvětšete

Psycholožka: Rodiče vždy počítají s nejhorším...

Co zažívají rodiče, když se jim ztratí dítě? To si nikdo z nás nedokáže představit. Policejní psycholožka Ludmila Čírtková přiblížila pro Aha! jejich pocity...

Co prožívají rodiče?
„Rodiče si dokážou spočítat základní varianty – dítě se ztratilo, momentálně nemůže dojít domů, ale vrátí se. S tím rodiče počítají nejvíce. Objevuje se i úvaha, zda se nepřihodilo něco zlého – zda nedošlo k neštěstí, zločinu.“

Jednou z vyšetřovacích verzí je vždy i únos. Co takové dítě zakusí?
„Malé dítě zažívá na vlastní kůži, jeli unesené, že lidé nejsou jen hodní, že jsou mezi lidmi i osoby, které mohou jít násilím za svým cílem a ubližovat. To je pro malé dítě kruté zjištění.“

Dostává rodina pomoc od policie?
„Případy pohřešování patří k těm, kde je kontaktován policejní psycholog. Prvních 24 hodin bývá spojeno s hektickou činností – rodiče kontaktují kamarády dítěte apod. Později dochází ke zlomu a objevují se i pesimistické scénáře. Psycholog neposkytuje v prvních fázích terapii, ale praktickou pomoc – jak dále v pátrání pomáhat, myslet na sebe – nezanedbávat se, nepřestávat pečovat o další děti v rodině apod.“

15.10.2010 12:00

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.