Česko drtí inverze: Sněžka: 7 °C - Praha: 0 °C | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Česko drtí inverze: Sněžka: 7 °C - Praha: 0 °C

Při inverzi by se měli šetřit lidé s vysokým tlakem, nemocným srdcem nebo astmatici.
Při inverzi by se měli šetřit lidé s vysokým tlakem, nemocným srdcem nebo astmatici. (ČTK – Alexandra Mlejnková, René Volfík)

Silná inverze v těchto dnech řádí nad celou republikou. Zatímco ranní teploty na horách se drží na přijatelných sedmi stupních, údolí a města pod nimi se klepou zimou a vládnou zde přízemní mrazíky! Proč?

Sluneční paprsky v těchto dnech ze všech sil zahřívají horské vrcholky a díky nim se rtuť teploměru pohybuje v příjemných mezích. Například na Sněžce (1602 m) bylo včera ráno 7 °C. Naproti tomu lidé v údolí mrznou, v Praze bylo jen okolo nuly. „Tyto říjnové dny jsou typickým obdobím pro výskyty inverzních situací,“ vysvětlil Aha! meteorolog Jiří Nejdl. „Za normálních podmínek vzduch neustále proudí a škodliviny odcházejí vysoko do atmosféry. Při inverzi jsou ale údolí zakonzervována a škodliviny zůstávají u země,“ uvedl meteorolog.

Nejhorší situace nastává v těchto dnech ve městech, kde topí lidé tuhými palivy (uhlí, koks a dřevo). Postiženy jsou i oblasti s těžkým průmyslem. Své o tom vědí i obyvatelé Ostravska, kde je smogová situace za posledních 5 dní nejhorší z celé republiky. Denní limity pro prach jsou zde překročeny na všech měřicích stanicích, místy více než dvojnásobně. Odborníci proto lidem radí, aby zejména ráno omezili pohyb venku a nevětrali. „Při inverzi by se měli šetřit lidé s vysokým tlakem, nemocným srdcem nebo astmatici. Ti by raději ráno neměli vycházet,“ varuje lékařka Martina Ptáčková. Naproti tomu doporučuje udělat si výlet na hory...

Co je ve smogovém mraku?

Aromatické uhlovodíky
Mají dráždivé účinky na oči i kůži a ledviny a játra. Jsou rakovinotvorné.

Saze
Způsobují srdeční obtíže a problémy celého kardiovaskulárního systému. Vdechováním klesá fyzická výkonnost, nejvíce jsou ohroženi lidé s anginou pectoris, důchodci a těhotné ženy.

Prach
Nebezpečí: při teplotách kolem nuly na sebe perfektně váže různé chemikálie, které zatěžují náš organismus. Tyto chemikálie následně ovlivňují kvalitu plodnosti u mužů.

Oxid uhelnatý
Smrtelně jedovatý plyn, který se rád váže na krevní barvivo a znemožňuje přenos kyslíku z plic do tkání.

Popílek
Drobné částečky viditelné okem se usazují v plicích, kde dráždí a způsobují různé alergické reakce. Výsledkem je chrchlavý kašel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.