Tak, a je po létu! Radují se jen houbaři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Tak, a je po létu! Radují se jen houbaři!

Blesků je i u nás stále více.
Blesků je i u nás stále více.

PRAHA – Tak, a je to! Po několika týdnech marného čekání na návrat sluníčka a tepla je jasno: pro tento rok máme vybráno. Léto se definitivně odporoučelo, je čas vytáhnout svetry!


Letošní počasí nám opravdu dává zabrat. Kvůli zimě jely teplárny naplno ještě začátkem června. A najednou tropy! Vražedná vedra stála několik lidských životů, klimatizace jely ve dne v noci naplno, přetížená elektrická soustava dokonce zkolabovala. A pak zase jako když utne, rtuť teploměru se začala propadat, v noci místy na horách mrzlo, a toho deště! Počasí posledních dnů spíš než konec prázdnin připomíná říjen, lidé se doma zahřívají, jak mohou.

„Celá rodina jsme už nachcípaní, je to hrůza, přitápíme troubou a přímotopy, účet za elektřinu radši ani nechci vidět,“ posteskla si Alena Nová z Prahy. Na Karlovarsku dokonce teplota klesla na deset stupňů, takže teplárny musely zahájit topnou sezonu. „Počasí sledujeme a jsme připraveni začít dodávat teplo. Už také máme nějaké žádosti o mimořádné dodávky,“ řekla mluvčí Pražské teplárenské Světla Prokešová.

Podle některých meteorologů byl letošní červenec nejteplejší za poslední desetiletí, a srpen naopak nejchladnější. Kdo snad čekal, že to pravé, normální letní počasí ještě přijde, ten se šeredně spletl. Možná k němu přičichneme v sobotu, kdy by mohlo být až 26 stupňů, ale tím to skončí! Už v neděli se zase ochladí a v pondělí děti nejspíš půjdou poprvé do školy v bundách a pláštěnkách.
Jediný, kdo se ze současného počasí raduje, jsou houbaři. Houby totiž rostou jako divé, dokonce prý nejvíc za posledních 20 let!

Jak bude do konce týdne

Dnes – zataženo s deštěm, denní teploty 14 až 18 stupňů.
Čtvrtek – oblačno, místy déšť, denní teploty 15 až 19 stupňů.
Pátek – oblačno až polojasno, občas déšť, denní teploty 18 až 22 stupňů.
Sobota – polojasno, během dne od západu oblačno s přeháňkami, ojediněle s bouřkami, denní teploty 21 až 25, někde až 26 stupňů.

Září bude deštivé

3. až 6. 9. – oblačno s občasným deštěm nebo přeháňkami, místy bouřkami, denní teploty 18 až 23 stupňů.
7. až 10. 9. – postupně polojasno, srážky už jen místy, denní teploty 20 až 25 stupňů.
11. až 20. 9. – polojasno, jen přechodně oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami, denní teploty 17 až 23 stupňů.
21. až 30. 9. – polojasno až oblačno, déšť, občas silný vítr, denní teploty 15 až 21 stupňů.

Jaro začíná dřív

PRAHA (INT, kru) – Rozsáhlý evropský výzkum dokazuje, že jaro přichází každým rokem dřív a klimatické změny jsou nepřehlédnutelné. Vědci ze 17 národů se shodli na tom, že jaro začíná až o osm dní dříve, než tomu bylo před 30 lety. Napomáhá tomu více než zřetelná změna klimatu, je stále tepleji. V jižněji položených zemích, jako je například Španělsko, začala sezona už o dva týdny dříve. Vykvétající rostliny a neustále rostoucí rtuť na teploměrech sledovaly týmy expertů díky více než 125 tisícům studií a testů.

Blýská se stále víc!

PRAHA (kru) – Meteorologové pozorují zvláštní úkaz. Nad územím České republiky letos značně přibylo blesků. Nikdy jich experti nezaznamenali tolik jako právě tento rok. V létě roku 2000 bylo k vidění 175 000 blesků v jednom měsíci, letos jich bylo už 612 000 – to je 3,5krát více! Můžou za to povětrnostní podmínky. Vlhkost a vyšší teplota, o kterou v létě nebyla nouze, blesky jen podporují.


Autor: Hana Šmídová
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.