Rozsvítil světlo a výbuch plynu zdemoloval dům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rozsvítil světlo a výbuch plynu zdemoloval dům!

Pohled do bytu, v němž plyn explodoval.
Pohled do bytu, v němž plyn explodoval. (pro Aha! – Petr Podroužek, ČTK – Jaroslav Ožana)

Tři byty v bytovce v Karviné-Ráji zdemoloval v sobotu před 11. hodinou výbuch plynu. Dva lidé byli zraněni, dalších 14 musela policie z domu evakuovat.

Mezi postiženými je Olga Navrátilová se synem Pavlem (12). „Zrovna jsem chtěla péct kuře, když se ozvala hrozná detonace. První jsem se běžela podívat, zda se něco nestalo Pájovi,“ popisuje okamžiky po výbuchu majitelka sousedního bytu Olga.

„Lehl jsem si na sedačku a chtěl jsem si ještě zdřímnout. Najednou se ozvala hrozná rána, myslel jsem, že padá strop. Posypaly mě kameny a prach,“ líčí její syn Pavel. Tomu život podle hasičů zachránilo právě kanape. „Příčka je zcela uvolněná, zadržela ji jen pohovka,“ říká vyšetřovatel hasičů.

Pavlovi rodiče se rozvedli, s mámou si pořídili a zcela nově zařídili a vybavili byt jen před pár týdny. Měli novou pračku, ledničku, nábytek, chyběly jim už jen záclony. Exploze ve vedlejším bytě však veškerou jejich snahu vmžiku přivedla vniveč.

I přes šok si Olga zachovala duchapřítomnost a poslala syna do místa, které bylo relativně nejbezpečnější. Poté se vyběhla podívat na chodbu, co se vlastně stalo. Jen metr před jejím bytem ležely vyvalené vchodové dveře sousedů. „Na chodbě byl i zraněný soused, který v šoku říkal, že právě přišel o nový byt a peníze. K výbuchu došlo, když chtěl rozsvítit světlo,“ dodává Olga.

„Muž se do bytu právě stěhoval. Když vešel dovnitř se stěhováky, rozsvítil a došlo k výbuchu,“ řekla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. Výbuch podle strážníků vyrazil nejen skleněné výplně oken, ale i celá plastová okna z rámů tak, že odletěla až 15 metrů daleko. Muže z bytu, v němž plyn explodoval, odvezla záchranka s popáleninami 2. stupně do nemocnice, jednu ženu ošetřila na místě.

Zdemolovaný dům, okna létala až 15 metrů daleko.

Paní Olga a její syn Pavel přežili jen zázrakem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.