Boj o holčičky: Adriana, Kristýna a Sandra - Chtějí je zavřít do »pasťáku« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Boj o holčičky: Adriana, Kristýna a Sandra - Chtějí je zavřít do »pasťáku«

zleva: Adriana, Kristýna, Sandra.
zleva: Adriana, Kristýna, Sandra.  (Aha! – Karel Kopáč)

Adriana (5), Sandra (8) a Kristýna (11) mají skončit v dětském kriminále! Jejich rodiče přišli o byt a rozhodli se děti proto umístit v centru Klokánek. Jenže podle sociálních pracovnic dívky patří do dětského domova. A podle zákona musí nejprve do »pasťáku«. Včera si pro ně přijela dvojice sociálních pracovnic, »tety« z Klokánku je ale nevydaly.

Adriana, Sandra i Kristýna se do diagnostického ústavu bojí, a není divu. „Na oknech tam mají mříže a děti z ústavu jsou divné. Chci být tady s tetami,“ říká Kristýna. Klokánek představuje rodinný typ péče, děti žijí s konkrétními tetami ve vlastním »bytě«, chodí do škol i školek ve městě. Diagnostický ústav je oproti tomu vlastně dětské vězení. Posílají se tam i problémové děti, které berou drogy, kradou i loupí.

Po měsíci v diagnostickém ústavu by se holčičky měly přesunout do nějakého dětského domova. „Nemyslíme si, že je v zájmu dítěte, aby za tři čtvrtě roku vystřídalo čtyři ústavy. Soud argumentuje tím, že Klokánek by měl představovat akutní péči. My ale máme dost místa a dítě u nás může být až do osmnácti let. Podle zákonů by měla být preferována rodinná péče před ústavní,“ vysvětlovala svůj postoj pracovnice hostivického Klokánku Petra Vídeňská, která odmítla pracovnicím dívky vydat.

„My jednáme vždycky v zájmu dítěte. O konkrétních případech se s vámi bavit nebudeme,“ prohlásily sociální pracovnice z Prahy 4, které pro děti přijely v taxíku. Všechny dívky by přitom měly jet v dětské autosedačce... Holčičky do pasťáku tak zatím nikdo neodvezl. Nyní ale nikdo neví, co bude dál. „Uvidíme. Mohou se vrátit s policií,“ krčí rameny Petra Vídeňská.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.