Průměrná mzda 23 513 korun? Ale kdeže... - Ministerstvo práce a sociálních věcí: Tohle jsou skutečné platy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Průměrná mzda 23 513 korun? Ale kdeže... - Ministerstvo práce a sociálních věcí: Tohle jsou skutečné platy!

Fotografie
Fotografie (internal)

Také se vám při čtení nejnovějších statistik ohledně průměrné mzdy ve výši 23 513 korun zvedají mandle? Že na takovou částku nedosáhnete ani vy, ani nikdo ve vašem okolí? Není divu! Statistici nám totiž »lžou«. Aha! zná výsledky průměrné výše platů, které si nově nechalo zpracovat ministerstvo práce a sociálních věcí. A světe div se! V některých případech jsou nižší o tisíce.

Obvykle uváděná průměrná mzda Českého statistického úřadu je totiž daleko více náchylná na extrémně vysoké či nízké platy těch, kteří vydělávají žalostně málo nebo naopak ohromující částky v řádech milionů. Když jeden vydělá milion a devět lidí stovku, mají zkrátka průměrně všichni kolem sto tisíc.

Proto si ministerstvo práce a sociálních věcí nechalo vytvořit statistiku vlastní, která vychází z tzv. mediánu. Ten je mezi odborníky obecně považovaný za více vypovídající hodnotu výše výdělků než právě průměrná mzda. „Medián vyjadřuje mzdu, která je nejčastěji zastoupená, běžný průměr může být vychýlen vysokými platy,“ potvrzuje analytik Patria David Marek.

Ze statistik ministerstva tak vyplynulo, že za první pololetí tohoto roku si lidé zaměstnaní u soukromých firem vydělali kolem 21 420 korun měsíčně. Je to o téměř dva tisíce méně, než si vydělají lidé ve státním sektoru, kde berou plat kolem 23 380 korun měsíčně.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.