Verunce (3) chybí kus střev - Úředníci: Vypadá zdravě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Verunce (3) chybí kus střev - Úředníci: Vypadá zdravě!

Verunka na první pohled vypadá jako zdravá holčička. Skutečnost je ale jiná...
Verunka na první pohled vypadá jako zdravá holčička. Skutečnost je ale jiná... (Aha! – Martin Přibyl)

Vztek a bezmoc nad rozhodnutím úřadů. Takové pocity už několik měsíců ovládají rodiče malé Verunky Kotkové (3). Holčička trpí vážnou vrozenou vadou a kvůli tomu, že jí chybí velká část střev, je zcela závislá na umělé výživě (Aha! informovalo). Úřady ale tvrdí, že má dívenka jen lehké postižení a odpírají jejím rodičům dostatečnou finanční podporu.

Verunka trpí syndromem krátkého střeva. Zatímco dospělý člověk má v těle až osm metrů střev, holčička má jen 70 centimetrů. Při životě ji tak drží umělá výživa z infuzní pumpy, kterou dvanáct hodin denně dostává pomocí hadičky do žíly u srdce. Stolice z těla je zase odváděna z vývodu na bříšku do pytlíku. Zdravotnický materiál pro Verunku stojí měsíčně podle jejího momentálního zdravotního stavu od 20 do 40 tisíc korun a rodiče jsou ze své sociální situace zoufalí.

Úřady totiž dívenku uznaly jen jako lehce postiženou! Podle úředníků je navíc holčička s vývodem i katetrem soběstačná, a navíc vypadá zdravě. Přitom ji ve skutečnosti nikdy neviděli. „V praxi to znamená, že žena dostává na Verunku příspěvek za první stupeň invalidity 3 tisíce korun.

Dále by měla dostat mateřskou 7600 korun měsíčně, ale kvůli příspěvku dostává jen 4600 korun. Takže výsledek není žádný a peníze jsou stejné,“ zlobí se nad nepochopitelnou logikou úřadů otec dívky Tomáš Kotek.

A jaká je další budoucnost holčičky? Verunku čeká na konci října druhá operace, při níž jí lékaři o kousek prodlouží střeva. Její trable by vyřešila transplantace. „Kvůli umělé výživě, na které je závislá, jí odcházejí i ledviny a játra. Šance, že najdeme vhodného dárce hned několika orgánů, je ale mizivá,“ dodal pan Kotek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.